Belasting betalen over de overwaarde?

Zolang de overwaarde in uw huis zit, zal de Belastingdienst dit bedrag ongemoeid laten. Op het moment dat u het huis gaat verkopen, moet u de overwaarde opnieuw investeren in uw nieuwe woning.

Huiseigenaren bezitten mede een eigen huis als investering voor de toekomst. Bij verkoop van het huis kan het pensioen eventueel aangevuld worden met de overwaarde uit het huis. De laatste jaren is duidelijk geworden dat u als huisbezitter niet verzekerd bent van een overwaarde. U kunt na het verkopen van uw huis zelfs blijven zitten met een schuld.

Moet ik belasting betalen over de overwaarde uit het huis?
Zolang de waarde in de stenen blijft, zal de Fiscus het ongemoeid laten. Zodra u het huis gaat verkopen wordt u geacht om de overwaarde weer te investeren in het nieuwe huis. Doet u dat niet, dan is de hypotheekrente van uw nieuwe woning niet volledig aftrekbaar.

In het geval u geen huis weer koopt, kunt u het bedrag naar eigen inzicht besteden. De overwaarde wordt aan u uitgekeerd, en wordt als vermogen belast in box drie. Bij een vermogen boven de vrijstelling, moet u 1,2 procent belasting betalen over het spaarkapitaal. De vrijstelling bedraagt ongeveer €21.000 per belastingplichtige.

Lees ook:Moet ik belasting betalen over de overwaarde na verkoop?
Lees ook:Ander huis kopen of verbouwen
Lees ook:Let op uw kapitaalverzekering
Lees ook:Overwaarde huis gebruiken om zorgkosten te betalen
Lees ook:Kiezen voor een huurhuis in plaats van een koophuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.