2012: Een moeilijk jaar voor huizenbezitters

Huizenbezitters zullen ook in 2012 weer een moeilijk jaar krijgen. De huizenprijzen zijn al meerdere jaren aan het zakken. De deskundigen verwachten ook een daling in 2012.

In meerdere opzichten heeft de overheid een poging ondernomen om de huizenmarkt weer een impuls te geven. Onderstaande maatregelen zijn al getroffen in 2011 (of eerder) en zullen ook nog door blijven lopen in 2012.

Hypotheekrenteaftrek blijft behouden
De discussie over de houdbaarheid van de hypotheekrenteaftrek is afgekapt. De regering heeft beloofd aan de kiezers dat er op korte termijn niets gaat gebeuren met de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Het is onvermijdelijk dat er besparingen doorgevoerd moeten worden, maar er wordt eerst gewacht tot de huizenmarkt dergelijke maatregelen weer kunnen dragen. De angst bestaat namelijk dat maatregelen de huizenmarkt grote schade toe kan brengen.

Hoge leengrens Nationale Hypotheek Garantie
De maximale leengrens voor het krijgen van NHG is € 350.000 gebleven, ondanks dat het slechts een tijdelijke verhoging betrof. Per 1 juli 2012 wordt opnieuw bekeken wat er met de maximale leengrens voor de NHG moet gebeuren. Mogelijk volgt er weer een verlenging van het verhoogde bedrag, maar dat zal ook afhangen van de situatie op de huizenmarkt.

Overdrachtsbelasting blijvend verlaagd?
De overdrachtsbelasting is per 15 juni 2011 verlaagd van 6 procent naar 2 procent. Dit is een tijdelijke maatregel geweest om de huizenmarkt te stimuleren. De verlaging is geldig tot juli 2012. Mogelijk volgt er een verlenging. In 2011 is dit een onzinnige maatregel gebleken. In de eerste twee maanden na de verlaging was er een kleine opleving van het aantal verkochte huizen, maar de daling volgende alweer snel. Indien de overdrachtsbelasting per juli 2012 weer naar 6 procent gaat, kan de huizenmarkt nieuwe klappen oplopen.

Hypotheekrente voor twee huizen aftrekbaar
Naast de sterk dalende huizenprijzen, kost het gemiddeld ook meer tijd om een huis te verkopen. De situatie in 2011 was dat een huis gemiddeld langer dan één jaar in de verkoop stond. De huizen die verkocht werden, gingen over op de nieuwe eigenaar tegen een veel lagere verkoopprijs dan vooraf ingeschat door de verkopers. Gedurende een periode van drie jaar mag de hypotheekrente van twee huizen van het inkomen worden afgetrokken.

Tweede huis tijdelijk verhuren
In het verleden was het onbespreekbaar, maar het verhuren van een huis die in de verkoop staat is tegenwoordig mogelijk. Banken en gemeenten hebben dit in het verleden niet toegestaan, maar door de stagnerende huizenmarkt, waren zeker de banken ook gebaat bij het tijdelijk verhuren van het huis dat in de verkoop staat. De bank wil namelijk de situatie creëren dat de maandlasten gewoon voldaan kunnen worden. Een gedwongen verkoop levert ook niet meer genoeg op, door de dalende prijzen van onroerend goed. Ook in 2012 blijft het tijdelijk verhuren van een eigen huis mogelijk.

Lees ook:Huis verhuren, maar aan wie?
Lees ook:Tweede huis nog niet verkocht? 2014 wordt een zwaar jaar
Lees ook:Huizenprijzen ook in juli omlaag
Lees ook:Huizenprijzen in de VS stijgen weer
Lees ook:Huis verhuren om twee huizen te kunnen betalen

Eén reactie op “2012: Een moeilijk jaar voor huizenbezitters

 1. Audri

  Valt wel mee, slechts een viertal problemen;

  1 de WOZ waarde is te hoog.
  2 de OZB belasting is (mede door) WOZ) te hoog.
  3 de bijtelling WOZ waarde bij Inkomstenbelasting is te hoog.
  4 de Waterschapslasten zijn te hoog (vanwege WOZ waarde)

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.