Wat is overdrachtsbelasting?

Bij het kopen van een bestaande woning, bent u overdrachtsbelasting verschuldigd. De belasting wordt geheven over de koopsom van het huis. Indien een huis onder de condities kosten koper wordt gekocht, wordt de overdrachtsbelasting gedragen door de koper. Bij vrij op naam, worden de kosten gedragen door de verkoper.

Overdrachtsbelasting is een heffing over de koopsom bij het overdragen van een koophuis. De heffing is sinds juni 2011 verlaagd naar 2 procent.

Hoeveel overdrachtsbelasting moet u betalen bij het kopen van een huis?
De overdrachtsbelasting wordt berekend over de koopsom van het huis. Een bedrag dat eventueel betaald is voor het overnemen van roerende zaken (zoals kasten, gordijnen en meubilair) wordt niet bezwaard met overdrachtsbelasting. De heffing moet voldaan worden bij het overdragen van het eigendom bij de notaris.

Verlaging overdrachtsbelasting
Om de huizenmarkt een impuls te geven, heeft de overheid per juni 2011 besloten om de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen naar 2 procent. Hierdoor hoopten ze dat er meer huizen verkocht gingen worden en dat hierdoor de huizenprijzen weer gingen stijgen. Dit effect is echter uitgebleven. Per april 2012 is toch besloten om de overdrachtsbelasting op 2 procent te houden.

Overdrachtsbelasting was de grootste veroorzaker van de hoge kosten bij het kopen van een huis
De overdrachtsbelasting zorgde in het verleden voor hoge aankoopkosten bij het kopen van een huis. Een koper van een bestaande huis moest ongeveer rekening houden met 10 procent aan bijkomende kosten. Dit werd grotendeels veroorzaakt door de overdrachtsbelasting van 6 procent, en daarnaast de kosten voor de notaris en de kosten om de hypotheek tot stand te brengen (onder andere de afsluitprovisie en de kosten om het huis te taxeren). Door de verlaging van de overdrachtsbelasting is een groot deel van het kostenverhogend effect weggenomen.

Hoogte van overdrachtsbelasting in omringende landen
In Belgiƫ hebben ze een vergelijkbare heffing, namelijk schrijfrecht. Zij hebben in het Vlaams Gewest, groot en klein schrijfrecht. Hoge inkomens moeten groot schrijfrecht betalen bij het kopen van een huis (10 procent heffing). Onder voorwaarden wordt klein schrijfrecht in rekening gebracht (5 procent). In Duitsland moet de koper van een huis ook een soort overdrachtsbelasting betalen. De heffing bedraagt 3,5 procent.

Bron: Infonu.nl

Lees ook:Ander huis kopen of verbouwen
Lees ook:Woekertarieven notarissen voor terugvragen overdrachtsbelasting
Lees ook:Eigenwoningforfait, wat is dat eigenlijk?
Lees ook:Huis verkopen tegen lagere overdrachtsbelasting
Lees ook:Na herstel huizenmarkt, meer eigen geld meenemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.