WOZ-waarde omlaag…OZB omhoog?

Als huiseigenaar wordt u door de gemeente aangeslagen voor onroerendezaakbelasting (OZB). De hoogte van de heffing is afhankelijk van de WOZ-waarde, tenzij het de gemeenten niet goed uit komt. Daalt de WOZ-waarde? Dan verhogen ze toch gewoon de tarieven!

De huizenprijzen en de WOZ-waarde zijn in het verleden sterk gestegen. De laatste jaren zakken de huizenprijzen en dus ook de WOZ-waarde. De dalende huizenprijzen bent u als huisbezitter niet blij mee, maar een kleine pleister op de wonden is een dalende WOZ-waarde. Lagere waarde betekent lagere heffingen die gekoppeld zijn aan deze waarde. De gemeenten hebben moeite om hun begroting rond te krijgen, dus passen ze de spelregels aan.

De gemeenten hebben jarenlang geprofiteerd van hogere inkomsten door stijgende WOZ-waarden. De inkomsten dreigen nu terug te lopen, dus verhogen ze het tarief van de OZB. Dit kunnen ze eenzijdig doen en ze weten dat de burgers nauwelijks gaan klagen.

Dit is een onredelijke verhoging van de heffing. De gemeenten moeten de begroting rond krijgen, maar waarom moet de huiseigenaar op deze manier extra benadeeld worden? Indien er niet voldoende binnenkomt om de begroting rond te krijgen, verzin dan een nieuwe heffing maar benadeel niet alleen de huiseigenaren.

Lees ook:Geen duidelijkheid over OZB? Niet stemmen!
Lees ook:Huizenprijzen omlaag, WOZ-waarde omhoog
Lees ook:Eigenwoningforfait, wat is dat eigenlijk?
Lees ook:Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over eigenwoningforfait
Lees ook:WOZ-waarde wordt openbaar

2 reacties op “WOZ-waarde omlaag…OZB omhoog?

 1. Audri

  De WOZ waarde van een woning is voor meer zaken een grondslag voor vaststelling.
  Het betekent Wet Onroerende Zaken.
  De OZB, de (gemeentelijke Onroerende Zaak Belasting) is echter een belastingsoort, welke weliswaar wordt afgeleid ( als grondslag heeft ) van de OZB, maar de inkomsten voor gemeenten kunnen blijkbaar niet worden beperkt zodat de (reken)factoren op de WOZ waardes worden bijgesteld ( ja, u snapt het al, bijna altijd naar boven dus! )

    /  
 2. Esther

  Ik ben het er helemaal mee eens. Waarom wordt de huiseigenaar altijd zo hard aangepakt door de Gemeente? De huizenprijzen dalen stevig, maar ik moet elk jaar meer OZB betalen. Ik ga in februari bezwaar maken tegen de WOZ 2013. Via wozadviseurs.nl gaat dat gratis met een taxatierapport dus gaat zeker lukken als ik naar de ‘schatting’ van de Gemeente kijk van mijn: veelste hoge WOZ-waarde!

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.