Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over eigenwoningforfait

De belasting voor het bezitten van een huis gaat dit jaar sterk stijgen. Volgens Vereniging Eigen Huis moet deze verhoging niet doorgevoerd worden in tijden van crisis.

Directeur Rob Mulder pleit er voor om geen verdere verhoging van het eigenwoningforfait door te voeren. Er moet kritisch gekeken worden naar de systematiek van de heffing. De heffing is verhoogd van 0,6% naar 0,7% voor huizen met een WOZ-waarde tussen de €75.000 en €1.040.000 euro. Dit is een stijging van bijna 17%.

Huiseigenaren hebben het de laatste jaren niet eenvoudig. De huizenprijzen zijn sterk gezakt en steeds meer huizen zijn niet meer verkoopbaar door een te hoge hypotheekschuld. Een klein voordeel van de lagere prijzen is een lagere eigenwoningforfait. Dit percentage wordt namelijk geheven over de waarde van het huis. Deze vlieger gaat helaas niet op! Als de huizenprijzen zakken wordt de heffing gewoon verhoogd.

De politiek heeft nu al jaren maatregelen getroffen om de huizenmarkt weer een impuls te geven. De vooruitzichten wat betreft de huizenprijzen in 2014 lijken nu weer positief. Gelijk worden bepaalde gunstige maatregelen ter stimulering van de huizenmarkt weer ingetrokken. Lijkt mij geen goed plan.

Lees ook:Eigenwoningforfait, wat is dat eigenlijk?
Lees ook:Eigenwoningforfait 10 procent omhoog in 2012
Lees ook:WOZ-waarde omlaag…OZB omhoog?
Lees ook:Eigenwoningforfait onredelijk verhoogd
Lees ook:Huizenprijzen omlaag, WOZ-waarde omhoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.