Belastingvrij schenken niet verlengd door politieke kortzichtigheid

Volgend het AD heeft Jeroen Dijsselbloem aangegeven dat de mogelijkheid om belastingvrij te schenken niet verlengd gaat worden per 1 januari 2015. Het doel is bereikt en het heeft volgens de minister geen zin om er nog meer belastinggeld aan te verspillen.

Wie nog wil profiteren van de mogelijkheid om belastingvrij maximaal €100.000 te schenken voor het kopen of verbouwen van een huis moet snel zijn. De NVM heeft gepleit voor een verlenging van de regeling, maar volgens Dijsselbloem is een verlenging te kostbaar. Tot de tweede helft van 2014 is er al 50.000 keer gebruikt gemaakt van de verruiming om te schenken. In eerste instantie werd verwacht dat er maximaal 20.000 keer gebruik van de regeling zou worden gemaakt.

Door de regeling is de schatkist mogelijk honderden miljoenen euro’s misgelopen, maar dat lijkt mij de verkeerde conclusie.

Als de verruiming niet was ingesteld, zouden er niet dergelijke bedragen geschonken zijn. Daarnaast houdt minister Dijsselbloem geen rekening met de voordelen voor de Nederlandse schatkist. De geschonken bedragen die gebruikt zijn voor de eigen woning geven namelijk een grote besparing voor de schatkist. Deze bedragen zouden anders gefinancierd worden. In dat geval zouden de huiseigenaren over een periode van dertig jaar kunnen profiteren van de regeling van de hypotheekrenteaftrek.

Volgens mij een verkeerde keuze om niet te verlangen!

Lees ook:Huis kopen met dank aan familie en subsidies
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek blijft in stand. Einde discussie!
Lees ook:Hypotheekschuld verlagen door aflossing fiscaal aftrekbaar te maken
Lees ook:Overdrachtsbelasting afschaffen?
Lees ook:Nog steeds 340.000 huizen staan onder water

Eén reactie op “Belastingvrij schenken niet verlengd door politieke kortzichtigheid

 1. Patrick Muns, Alphen aan den Rijn

  Hallo Juul,
  Ik schaar mij volledig achter je. Mislopen van belastinggeld aan de ene kant betekent stijging van koopkracht aan de andere kant. Indien de verruimde schenkingsvrijstelling binnen een hypotheekadvies wordt ingezet om de maandlasten te verlagen, of wellicht zelfs om een aankoop mogelijk te maken versus dat het niet mogelijk zou zijn, dan creëer je:
  1) doorstroom in de woningmarkt;
  2) vermogen wat van een spaarrekening de markt in wordt gepompt;
  3) stijging koopkracht van de ontvanger door lagere lasten.
  Even afgezien van dit alles blijft het concept van belasting betalen over geld waar al belasting over is betaald een vreemde zaak.
  Met vriendelijke groet,
  Patrick Muns
  Erkend Hypotheekadviseur

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.