Gemeentelijke woonlasten stijgen beperkt in 2015

Voor 2015 worden er stijgende gemeentelijke woonlasten verwacht, maar de inflatie is hoger dan de verhoging. Dit is een conclusie van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden van de Rijksuniversiteit Groningen. De uitkomsten zijn gebaseerd op de woonlasten in 35 grote gemeenten.

De kosten voor rioolheffing, onroerendzaakbelasting (ozb) en reinigingsheffing stijgen met 0,8%. De inflatie komt naar verwachting uit op 1%. Dit blijkt al de zes opvolgende keer te zijn dat de stijging van de lasten achterblijft ten opzichte van de inflatie. De onderlinge verschillen tussen gemeenten zijn wel groot. Een verhoging van 0,8% komt ongeveer neer op €5.

In Nederland bedraagt de gemiddelde rekening van de gemeente €678. De hoogste lasten worden in rekening gebracht in Zaanstad, namelijk €820. Bewoners van Den Haag zijn het beste uit met een jaarlijkse rekening van €547.

Negen van de onderzochte gemeenten hebben voor dit jaar een lastenverlichting doorgevoerd. De sterkste daling is vastgesteld in Amsterdam (2,8%). De sterkste verhoging heeft Lelystad doorgevoerd met een plus van 9,8%.

Lees ook:Duurste huizen staan in Wassenaar, goedkoopste in Pekela
Lees ook:Duurste huizen staan in Wassenaar, goedkoopste in Delfzijl
Lees ook:Duurste huizen staan in Laren, de goedkoopsten in Heerlen
Lees ook:Scheefwoners krijgen uitstel
Lees ook:Huizencrisis kost €130 miljard aan woningwaarde

Eén reactie op “Gemeentelijke woonlasten stijgen beperkt in 2015

  1. Laila K.

    Hoe kunnen deze prijzen zo verschillen? Kleine verschillen kan ik wel snappen maar een daling van 2,8% en ergens anders een stijging van 9,8?

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.