Hypotheekrenteaftrek vooral voor hoogste inkomens

Het kritiek op onze hypotheekrenteaftrek is vaak gericht op het feit dat het vooral voordelig is voor de hogere inkomens. Gezinnen met een laag inkomen profiteren maar beperkt in vergelijking met de hoge inkomens.

In Nederland zijn er 3,5 miljoen gezinnen die een hypotheek hebben op hun huis. De hypotheek kost gemiddeld €680 bruto per maand. De belastingdienst betaalt hiervan ongeveer €240 terug. In de praktijk blijkt echter dat het grootste deel van de teruggegeven belastinggeld naar de hoge inkomens stroomt.

In bijgesloten film van Altijdwat.nl volgt een animatie die duidelijk illustreert waarom de huidige hypotheekrenteaftrek niet rechtvaardig is.

Lees ook:Hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek is voor de grootverdieners
Lees ook:Laat de huizenprijzen maar zakken, gelijk afrekenen
Lees ook:Wat is overdrachtsbelasting?
Lees ook:Kiezers willen beperking hypotheekrenteaftrek

5 reacties op “Hypotheekrenteaftrek vooral voor hoogste inkomens

 1. Il Veritas

  Ik zou willen stellen dat de belastingdienst geen geld teruggeeft, maar minder geld afpakt.

  Het is net zo’n sprookje als jan modaal die moet meebetalen aan de hypoaftrek van jan dubbel modaal.

    /  
 2. Gambit1980

  @Il Veritas, Oké, in dit filmpje wordt gesproken over belastingteruggave, maar dat is toch ook zo? De werkgever dient volledig loonbelasting af te dragen en nadien kan de werknemer belasting terug vragen als deze posten zoals hypotheekrenteaftrek kan opgeven. De overheid betaald ontvangen gelden terug. Ineens, of per maand. Daarnaast heeft de overheid nog veel meer uitgave te doen, waar overal op moet worden bezuinigd. Ik zou het niet erg vinden dat de belastingdruk op de woningen met de hoogste waardes zou worden verhoogd. Daar is het vorige kabinet mee begonnen door de OZB voor woningen met een WOZ waarde hoger dan EUR 1 miljoen te verhogen. Jammer genoeg pakt dit kabinet niet door. Tuurlijk heb je gelijk dat Jan Modaal niet mee betaald aan de hypotheek van Jan dubbel Modaal. Maar ik vind wel dat de belastingdruk op de hoogere inkomens mag worden verhoogd.

    /  
 3. Adje

  Ik sluit me aan bij Veritas. “de hypotheekrenteaftrek” is ooit in het leven geroepen om de woningmarkt te stimuleren. Dat heeft toen der tijd geholpen. Het effect is nu wel een beetje uitgewerkt. De huizenmarkt zit op slot. Afbouwen is naar mijn mening op lange termijn de beste oplossing.

    /  
 4. Audri

  Eigen woningbezit stimuleren was een edele gedachte, dat doel is allang voorbij geschoten,
  in een fors finamcieel cadeau voor veelverdieners !

    /  
 5. Bas

  Hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen betekent minder aftrek en daling/minder stijging van de huizenprijzen. Dat heeft dus vooral gevolgen voor de generatie die nu een huis koopt of net heeft gekocht. En dat terwijl de oudere generaties / de babyboomers de aftrekvoordelen al in de zak hebben en flinke overwaarden kunnen hebben. Wie heeft de maatregel bedacht en wie wil hem nu afschaffen? Laat de mensen die al voordeel van de hypotheekrente aftrek hebben genoten ook maar meebetalen!!!!!

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.