Blokhypotheek niet op korte termijn beschikbaar

De zogenaamde Blokhypotheek zal vermoedelijk niet op korte termijn beschikbaar zijn. Alleen al aan voorbereidingen hebben de banken maanden de tijd nodig.

De Tweede Kamer is bijgepraat over de hypotheekconstructie die in het Woonakkoord van vorige maand zijn opgenomen. Het is de bedoeling dat het mogelijk moet worden om een tweede (aflossingsvrije) hypotheek af te sluiten naast de annuiteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Gedurende de looptijd van de twee hypotheken wordt er afbetaald in de annuiteitenhypotheek of de lineaire hypotheek, en wordt er juist weer een schuld opgebouwd in de aflossingsvrije hypotheek. Om de woonlasten te verlagen wordt een deel van deze woonlasten geleend uit de aflossingsvrije hypotheek. De aflossingsvrije hypotheek kan maximaal 50% van de waarde van het huis worden.

Deze veel te ingewikkelde regeling moet de huizenmarkt weer lucht geven. ING twijfelt of ze de hypotheekconstructie gaan aanbieden. Indien er wel een hypotheekproduct komt gericht op deze constructie, zal het ontwikkelen zeker nog maanden duren.

De Blokhypotheek is geen heldere constructie en doordat het nog maanden gaat duren, zal de woningmarkt er nog geen baat bij hebben. Eigenlijk verwacht ik dat de Blokhypotheek er nooit gaat komen.

Lees ook:Hypotheekregels niet versoepeld
Lees ook:Duokoop – Huis kopen, grond huren
Lees ook:Principeakkoord gesloten over de huizenmarkt
Lees ook:Droomvilla winnen
Lees ook:Huizenmarkt blijft in de wachtkamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.