Meer huizen verkocht in Q2 van 2013

Uit gisteren door de NVM gepubliceerde cijfers blijkt dat de huizenmarkt voorzichtig aan het opkrabbelen is. De huizenprijzen stabiliseren zich en er zijn meer huizen verkocht in het tweede kwartaal van 2013.

In het tweede kwartaal van 2013 zijn er 20% meer huizen verkocht in vergelijking met het eerste kwartaal. Uit de vergelijking met het tweede kwartaal van 2012 blijkt er nog steeds een diep dip te zitten, maar de huizenmarkt lijkt zich weer te herstellen.

Een huis kost nu gemiddeld €205.000. Dat is een daling van 0,3% ten opzichte van het eerste kwartaal en een daling van 5% in vergelijking met het tweede kwartaal van 2012.

Een stijging van 20% is positief nieuws, maar daarbij moet wel worden aangetekend dat in het tweede kwartaal altijd beter wordt verkocht dan in het eerste kwartaal. Volgens het NVM krijgt de consument meer vertrouwen doordat er nu zekerheid is over de hypotheekrenteaftrek.

Volgens mij hebben de toekomstplannen om nog maximaal hypotheken te verstrekken tot 80% van de koopsom van een huis ook een positief effect op de huizenverkoop. Uit angst voor verslechtering van de condities waaronder een hypotheek kan worden gesloten wordt er nu alvast een huis gekocht. Op korte termijn zal een dergelijk beperking niet doorgevoerd worden, maar er wordt in de media wel over gesproken dus worden mensen beïnvloed.

Lees ook:20% meer huizen verkocht in tweede kwartaal
Lees ook:Huizenprijzen met 3,5% omhoog
Lees ook:Huizenmarkt – dramatische eerste kwartaal 2013
Lees ook:Huizenmarkt – 10 procent meer huizen verkocht
Lees ook:Huizenprijzen met 10% gezakt in één jaar

Eén reactie op “Meer huizen verkocht in Q2 van 2013

  1. Stephen

    Wanneer hypotheken in de toekomst nog maar tot 80% zullen worden vertrekt, dan zal het voor veel mensen inderdaad lastiger worden om een huis te kopen. Dit betekent dat je eerst zult moeten sparen voordat je een huis kunt kopen. Dat is op zich trouwens zo vreemd niet, want in veel andere landen vertrekken ze ook geen hypotheken boven de 100%. Het meefinancieren van alle kosten en verbetering is dan dus verleden tijd. Helaas zal dit wel extra druk op de huizenprijs gaan uitoefenen, maar goed, de huizen zijn toch al aan de dure kant!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.