Flink meer huizen verkocht

Makelaarsland komt met goed nieuws over de huizenmarkt. In augustus 2013 zijn er 50% meer huizen verkocht in vergelijking met augustus 2012. Er zijn maar liefst 11.500 huizen verkocht door de grootste makelaar van Nederland. Dit blijkt uit de woningmarktindicator van Makelaarsland.

Het vertrouwen in de huizenmarkt lijkt zich te verbeteren. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van factoren. Ten eerste komen er steeds meer positieve berichtgevingen over de ontwikkeling van de huizenprijzen. Ten tweede zijn de hypotheekrentes ook nog steeds ontzettend laag.

Langzaam lijkt de huizenmarkt uit het dal te klimmen. Er is nu een grote groep huurders die het kopen van een huis tijdelijk uitgesteld hebben. De komende jaren zal deze groep alsnog toeslaan op de huizenmarkt. Een groot deel van deze groep zal toch moeten blijven huren doordat ze geen hypotheek kunnen krijgen. Ze hebben bijvoorbeeld een tijdelijke arbeidsovereenkomst of ze verdienen niet genoeg om het benodigde hypotheekbedrag te kunnen krijgen.

Om de huizenmarkt nog verder te laten herstellen zullen banken hun acceptatienormen moeten verruimen. Hypotheekverstrekking is toch nog steeds gebaseerd op vaste arbeidsovereenkomsten, maar deze worden steeds minder verstrekt.

Lees ook:Huizenmarkt – goed eerste maand van het jaar
Lees ook:Huis kopen is gewoon verstandiger
Lees ook:Verkoop nieuwbouwwoningen flink gedaald
Lees ook:Ruim 16 procent minder huizen verkocht in augustus 2012
Lees ook:Makelaarsland is positief over de huizenmarkt

2 reacties op “Flink meer huizen verkocht

  1. Marco

    Dag is goed nieuws en nu de arbeidsmarkt nog aantrekken want het aantal vacatures moet ook omhoog voor de werkzoekenden/lozen in eerste instantie en daarnaast voor bedrijven zodat ze niet uit honderden sollicitaties hoeven te selecteren.

      /  
  2. Peter Lang

    De banken de acceptatienormen laten versoepelen, zoals u voorstelt, gaat hopelijk niet gebeuren, want die soepele normen van de afgelopen 20 jaar hebben tot de wantoestanden van nu geleid. Als je onvoldoende inkomen hebt om een hypotheek tegen de huidige normen te krijgen moet je gewoon niet aan een koophuis beginnen, want er zullen nog vele (verborgen) kosten op u afkomen. Zo gaat dat nu eenmaal met een eigen huis. En als u nu al die hypotheek eigenlijk niet kunt betalen zult u straks ook het noodzakelijke onderhoud aan het huis niet kunnen betalen. Er wacht u een armzalig bestaan, hobbelend van financiële crisis naar financiële crisis. En als dan onverhoopt de hypotheekrente omhoog gaat (wat vroeg of laat een keer gaat gebeuren) dan kunt u de rente en aflossing niet meer opbrengen en wordt uw huis onder u vandaan verkocht. Daarom is het niet anders dan voldoen aan de zorgplicht van de banken en de mensen beschermen tegen zich zelf als ze strenge acceptatienormen hanteren.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.