Let op de verzekeringen voor uw woonhuis

Door kritisch te kijken naar uw vaste lasten kunt u veel geld besparen. Dit geldt niet alleen voor uw hypotheek, maar zeker ook voor de woonhuisverzekering en de inboedelverzekering. Naar deze verzekeringen wordt bijna nooit omgekeken, maar u doet er verstandig aan om periodiek tijd vrij te maken om uzelf in deze verzekeringen te verdiepen.

De woonhuisverzekering (=opstalverzekering) dekt schade aan uw eigen woning door in de polis omschreven schadeoorzaken. De inboedelverzekering biedt juist dekking tegen schade aan spullen in de woning. Alles wat vastgenageld zit aan uw huis valt onder de woonhuisverzekering en verplaatsbare spullen vallen onder de inboedelverzekering. Een zwevende parketvloer valt dus onder inboedel en een vastgelijmde vloer valt onder de opstalverzekering. Bij deze verzekeringsvormen moet u niet alleen op de premie letten. De hoogte van het verzekerd bedrag kan het verschil maken tussen een gedeeltelijke vergoeding van een schade en een volledige vergoeding.

Pas op voor onderverzekering
Om te voorkomen dat u onderverzekerd bent moet het verzekerd bedrag nauwkeurig worden vastgesteld. Voor het woonhuis moet de herbouwwaarde worden vastgesteld en voor de inboedelverzekering de nieuwwaarde van uw inboedel. Vooral het vaststellen van het verzekerd bedrag voor de inboedelverzekering zal problemen opleveren. U kunt namelijk onmogelijk de waarde bepalen van alle spullen in uw huis. De verzekeraar kan hierbij hulp bieden.

Verzekerd bedrag vaststellen met een inboedelwaardemeter en de herbouwwaardemeter
Verzekeraars kunnen verzekeringsnemers hulpmiddelen bieden om de waarde vast te stellen. Bij de woonhuisverzekering kan een verzekerd bedrag worden vastgesteld aan de hand van een vragenlijst over het huis. De kubieke meters inhoud en het type woonhuis bepaalt voor een groot deel het verzekerd bedrag. Bij de inboedelwaardemeter wordt er aan de hand van vragen over het huis, de gezinssituatie en het inkomen een indicatief verzekerd bedrag vastgesteld. Aan de hand van statistieken wordt het verzekerd bedrag bepaald.

Kiezen voor het beste voorstel – de beste voorwaarden tegen de laagste premie
Door de premie te vergelijken via vergelijkingssites kunt u proberen om de goedkoopste verzekering op te sporen voor uw woonhuis. Tegenwoordig kunt u nog eenvoudiger besparen. Via Sloopdecrisis.nl kunt u zich aansluiten bij dit inkoopcollectief. Ruim 358.000 mensen hebben zich al aangemeld op de website. Door consumenten te bundelen in één groep moet het namelijk mogelijk zijn om tegen de scherpste prijs in te kopen. Op deze manier kunt u ook besparen op uw inboedel- en opstalverzekering.

Lees ook:Van een huurhuis naar een koophuis
Lees ook:De beste redenen om een huis te kopen
Lees ook:Belasting betalen over de overwaarde?
Lees ook:Restschuld meefinancieren in nieuwe hypotheek
Lees ook:Reële vraagprijs bepalen via het Kadaster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.