Hypotheekrenteaftrek is voor de grootverdieners

De hypotheekrente die u moet betalen voor uw eigen huis is fiscaal aftrekbaar. Deze regeling is vooral interessant voor eigen huis bezitters met een hoog inkomen.

In Nederland is de betaalde hypotheekrente nog steeds fiscaal aftrekbaar. Er zijn al meerdere kabinetten geweest, die het gedeeltelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek bespreekbaar hebben gemaakt, maar geen enkele regering heeft er iets aan kunnen of willen doen. Iedereen met een eigen huis heeft baat bij deze aftrekmogelijkheid, maar het voordeel ligt vooral bij de hoge inkomens.

Hypotheekrenteaftrek voor middeninkomens
Een man heeft een jaarinkomen van €35.000. De betaalde hypotheekrente kan hij aftrekken van het inkomen. Voor het gemak gaan wij uit van een tarief van 37,5%. De betaalde hypotheekrente bedraagt 5%. Hij heeft een huis met een hypotheek van €125.000.

Zijn hypotheekrenteaftrek bedraagt: €125.000 x 5% = €6.250 x 37,5% = €2.343,75

Hypotheekrenteaftrek voor topinkomens
Een man heeft een jaarinkomen van €110.000. Hij heeft een hypotheek op zijn eigen huis van €750.000. De betaalde hypotheekrente bedraagt 5%. Hij mag de hypotheekrente aftrekken tegen een belastingtarief van 52%.

Zijn hypotheekrenteaftrek bedraagt: €750.000 x 5%= €37.500 x 52%= €19.500

De lage- en de middeninkomens profiteren ook van de hypotheekrenteaftrek, maar het meeste geld gaat naar de hoge inkomens. Dit wordt veroorzaakt doordat de mensen met hogere inkomens ook meer belasting betalen over hun inkomen, maar dit voorbeeld geeft wel duidelijk weer dat het fiscaal voordeel vooral bij de hoge inkomens ligt.

Lees ook:Hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek vooral voor hoogste inkomens
Lees ook:Verlaging overdrachtsbelasting vooral goed voor de rijken
Lees ook:Hebben ze in het buitenland ook hypotheekrenteaftrek?
Lees ook:De bijleenregeling is een beperking van de hypotheekrenteaftrek

3 reacties op “Hypotheekrenteaftrek is voor de grootverdieners

  1. Adri

    @GJ : Keihard werken en veel verdienen staat niet in directe relatie, ik ken ook velen die keihard werken en eigenlijk te weinig verdienen.

      /  
  2. Erik Mulder

    Veel verdienen heeft vooral een relatie met werk doen waar je voor gekozen hebt en meestal ook veel voldoening van hebt. Dat lijkt mij beloning genoeg. Het zijn vaak de weinig-verdieners die minder lol hebben aan hun werk, dus die zouden meer moeten krijgen.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.