Volgens VEH gaat het onnodig slecht met de huizenmarkt

Economisch gaat het weer beter en de hypotheekrente is nog steeds laag. Toch gaat het nog niets beter met de huizenmarkt. Naar mening van de Vereniging Eigen Huis (VEH) wordt dit veroorzaakt door maatregelen en negatieve opinies.

Over de huizenmarkt is er veel te lezen in de media. De opinies hebben een grote invloed op de beleving van de consument. De potentiële kopers moeten weer vertrouwen krijgen in de huizenmarkt. Economisch gaat het al beter, nu de huizenmarkt nog.

Door geld te investeren kunnen er stimulerende maatregelen worden genomen om de doorstroming te beïnvloeden. De VEH roept op tot een tijdelijke afschaffing van de overdrachtsbelasting. Naar mijn mening is dat inderdaad een maatregel die effect gaat hebben. Dit betekent namelijk een verlaging van het aankoopbedrag met zes procent van de koopsom.

De huizenbezitters die hun huis willen verkopen, zullen hun huis eerder verkopen en mogelijk tegen een betere prijs. De starters krijgen de kans om een huis te kopen die eerst iets te duur was. Een dergelijke maatregel zal geld gaan kosten, maar het kan ook grote kosten voorkomen en zal de consument weer vertrouwen geven.

Lees ook:Maakt het provisieverbod, een hypotheek duur?
Lees ook:ABN AMRO: ‘Verdere hervormingen en maatregelen voor woningmarkt noodzakelijk’
Lees ook:Ingezonden vraag – Als starter nu kopen of afwachten?
Lees ook:Hypotheekschuld verlagen door aflossing fiscaal aftrekbaar te maken
Lees ook:Overdrachtsbelasting afschaffen

4 reacties op “Volgens VEH gaat het onnodig slecht met de huizenmarkt

 1. Peter Lang

  Afschaffen van de overdrachtsbelasting lijkt me een heel verstandige actie, mocht de regering daar ooit toe komen. Niet alleen dat de huizenprijzen in een klap met 6% omlaag kunnen, maar veel belangrijker is dat een automatisch prijsopdrijvend mechanisme geeliminineerd zou worden. Een belemmering voor het afschaffen van de overdrachtsbelasting is dat dat op jaarbasis zo’n 4 miljard euro voor de staatskas scheelt en er is toch al een tekort. Wellicht dat daar een mouw aan gepast kan worden door de HRA te beperken op dusdanige wijze dat die 4 miljard gecompenseerd wordt, bijvoorbeeld door de HRA alleen nog maar voor een bepaalde maximale waarde te laten gelden. Zijn we ook gelijk van het idee af dat de HRA een soort verkapte villasubsidie is.

    /  
 2. Juul

  Ik denk dat de inkomsten die de overheid gaat mislopen nog mee gaat vallen. Nu verdienen ze aan overdrachtsbelasting, maar worden er relatief weinig huizen verkocht.

    /  
 3. Yanno

  De huizenmarkt gaat meer in elkaar storten dan menigeen denkt.
  1. De overheid doet 1.8 miljoen huizen in de verkoop.
  2. De geboortegolf van vlak na de 2de wereldoorlog moeten hun koopwoningen uit vanwge gebrekkige gezondheid omdat zij vertrekken naar bejaardenoorden of verzorgingshuizen e.d.

  Het betekend dat meer dan 2.5 miljoen huizen op de vrije markt komen.

  Dat betekend dat de huizenprijzen finaal de afgrond in gaan ten koste van elke woningbezit(ter)( ster ).

    /  
 4. Audri

  Voor de markt is het helemaal niet slecht, als de prijzen naar beneden gaan.
  ( de werkelijke waarde is enkele 10-tallen procenten lager dan de vraagprijzen )

  Dat vinden alleen huiseigenaren die willen verkopen erg slecht, net als banken welke te hoge financieringen hebben afgesloten, en daarmee vanzelfsprekend ook die eigenaren die daardoor nu “op de blaren zitten”.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.