Overdrachtsbelasting omlaag, huizenverkoop omhoog

Naar verwachting zal gedurende één jaar de huizenmarkt weer gaan opveren. Het is goedkoper geworden om een huis te kopen, maar nu moeten de te koop staande huizen nog verkocht worden.

Geeft de verlaging van de overdrachtsbelasting de potentiële kopers meer vertrouwen in de prijsontwikkeling? Eerlijk gezegd twijfel ik daar aan. Vermoedelijk gaan er inderdaad meer huizen verkocht worden de komende maanden. Uiteindelijk zal het nieuwtje van de overdrachtsbelasting eraf zijn, en gaan de potentiële kopers de verlaging van de overdrachtsbelasting niet meer zien als een stimulans om een huis te kopen.

De komende maanden worden er waarschijnlijk ook weer meer huizen in de verkoop gezet. Veel huizenbezitters die eigenlijk een ander huis willen, hebben hun huis niet in de verkoop gezet, omdat de kans om het huis te verkopen klein was. Deze mensen zullen de verlaging van de overdrachtsbelasting aangrijpen om hun huis nu alsnog in de verkoop te zetten.

Zodra de potentiële kopers weer realistisch gaan nadenken, zal de overdrachtsbelasting niet doorslaggevend zijn om een huis te gaan kopen.

Lees ook:Aantal huizen in de verkoop – keuze uit 32 huizen
Lees ook:Mogelijke maatregelen overdrachtsbelasting schaadt huizenmarkt
Lees ook:Verlaging overdrachtsbelasting effectief?
Lees ook:Verlaging overdrachtsbelasting vooral goed voor de rijken
Lees ook:Overdrachtsbelasting moet op 2 procent blijven

Eén reactie op “Overdrachtsbelasting omlaag, huizenverkoop omhoog

  1. Peter Lang

    Ik denk dat de maand juli een opleving laat zien vanwege de verlaging van de overdrachtsbelasting en omdat het de laatste maand is dat kopers nog een niet aflossende hypotheek kunnen nemen. Per 1 augustus worden de strengere hypotheekregelsvan kracht en dan zal blijken dat velen zich, met de huidige hoge huizenprijzen, geen huis kunnen veroorloven daar 50 procent aflossing hun budget te boven gaat. Is dat erg? Nee. Want als ze zich dat niet kunnen permitteren hadden ze so-wie-so niet de financiële ruimte om zich zo diep in de schulden te steken en is dus eigenlijk een vreselijk lot ontlopen. Deze mensen is als het ware tegen zich zelf in bescherming genomen. Degene die dus denken dat ze tot de “boffers” behoren dat ze deze maand nog snel even een niet-aflossende over-de-top-hypotheek kunnen nemen zijn in werkelijkheid beklagenswaardig en de potentiële faillissementen van over een jaar, als dan hun kortlopende hypotheek afloopt.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.