Of de vraagprijs is te hoog?

De meeste verkopers zetten een te hoge vraagprijs op hun huis. Verwacht geen hoofdprijs meer voor uw huis.

De huizenprijzen zijn aan het zakken. Dit is moeilijk te accepteren voor huiseigenaren. In veel gevallen blijven de verkopers blijven achter de feiten aanlopen met de vraagprijs. Bij het verkopen van een huis in een moeilijke markt, kan het verstandiger zijn om vanaf het begin op een redelijke (lees lage) vraagprijs te gaan zitten.

Vraagprijs omlaag
Er zijn huiseigenaren die vóór de daling van de huizenprijzen een ander huis gekocht hebben, terwijl hun oude woning nog niet was verkocht. Dit was in het verleden redelijk gebruikelijk, want het huis werd wel verkocht. In 2009 zijn de prijzen gaan zakken, maar de verkopers waren nog in de veronderstelling dat het een tijdelijk dipje was. Zodra bleek dat de vraagprijs te hoog was komen te liggen, is de prijs iets verlaagd. De verkoop bleef nog steeds uit, en de prijs van onroerend goed bleef maar zakken. Uiteindelijk moest er nog een keer verlaagd worden.

Achteraf was het verstandiger om in 2009 direct sterk te verlagen om de verkoopkansen te vergroten. Niemand is echter bereid om geld mis te lopen, en zetten hun huis niet in de verkoop voor een bedrag dat onder de werkelijke waarde ligt. Achteraf gezien, was het wel verstandig geweest.

Wat moet u doen met de vraagprijs?
De vraag blijft altijd of het huis verkocht moet worden? Huisbezitters die hun huis moeten verkopen, hebben geen keuze. Dit is bijvoorbeeld het geval bij gescheiden partners die beide eigenaar zijn, maar het huis niet alleen kunnen opbrengen. Ook de gezinnen die nu met twee huizen zitten, hebben een probleem. Ze moeten dubbele hypotheeklasten opbrengen, zolang ze met twee huizen blijven zitten. In het geval het huis verkocht moet worden, is het te overwegen om het huis zeer scherp in de markt te zetten. In de praktijk blijkt echter dat hiervoor de middelen ontbreken. De restschuld moet wel afbetaald worden aan de bank na verkoop van het huis.

Bij een zeer scherpe vraagprijs verwachten kopers nog steeds een onderhandelingsruimte
Door het huis scherp in de markt te zetten, bent u nog niet klaar. Op het moment dat potentiële kopers de onderhandelingen over de prijs beginnen, verwachten ze nog steeds een zekere onderhandelingsruimte. U moet er vanuit gaan als u uw huis in de verkoop zet voor € 250.000, terwijl het huis € 300.000 waard is, dat potentiële kopers nog steeds gaan onderhandelen over de prijs. U komt er niet mee weg om vast te blijven houden aan de vraagprijs.

Prijs verlagen, maar niet op de minimale prijs gaan zitten
Indien u een verdere daling van de huizenprijzen verwacht, moet het huis zo snel mogelijk verkocht worden. Volgend jaar is het huis mogelijk alweer een paar procent in waarde gezakt. Het is de truc om scherp te gaan zitten met de vraagprijs en toch nog ruimte over te houden om te kunnen zakken met de prijs. Dit is echter zeer lastig om in te schatten, omdat de kopers van het huis de macht hebben en u weet niet wat zij willen betalen voor het huis.

Lees ook:Uw huis verkopen tegen een bodemprijs
Lees ook:De juiste vraagprijs verkoopt een huis
Lees ook:Huizenmarkt vast door onredelijke prijzen
Lees ook:Huis niet te verkopen? Terugtrekken
Lees ook:Meerdere huizen te koop in de straat

2 reacties op “Of de vraagprijs is te hoog?

 1. Audri

  Uw redactie is een precieze weergave van de feiten !
  Alleen wat is er eenvoudiger dan iedereen anders de schuld geven van de huidige markt
  ( overheid, makelaars, banken e.d.) dan je werkelijk de “echte” oorzaak te herkennen,
  Daarbij begrijp ik best dat je als verkopende partij dit wel een dramatische ontwikkeling vindt.
  Maar de kreet ” ik KAN mijn huis niet verkopen” klopt beslist niet, dat lukt echt wel, maar u WILT zelf niet voor de marktconforme prijs !

    /  
 2. Peter Lang

  Klopt Audri. Bij mij in de buurt (Den Haag) zie ik het ook: de verkopers die nog in de “2008″ verkoopsfeer zitten verkopen hun huis absoluut niet, hoe lang ze ook wachten. De realisten daarentegen, die een prijs vragen die tegenwoordig als marktconform wordt gezien, zijn hun huis binnen een maand of twee kwijt. Een lagere prijs vragen (en krijgen) lijkt er onvoordelig, maar als je bij elkaar optelt hoeveel het je wel niet kost als je jaar naar jaar dubbele lasten hebt en dan uiteindelijk over een tijd, noodgedwongen, een zelfs nog lagere prijs moet accepteren, dan ben je pas echt veel geld kwijt. En dan heb ik het nog niet over de nadelige gevolgen voor je gezondheid en humeur. Wat dacht je dat al die stress doet bij een mens. Nee, veel beter is je verlies nemen en gewoon doorleven.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.