Als koper van een huis afzien van de koop

Bij het kopen van een huis wordt een voorlopig koopcontract getekend. Dit klinkt vrijblijvend, maar het tegendeel is waar. Na de wettelijke bedenktijd zijn de kopers en verkopers gebonden aan het contract.

Bij het verkopen van een huis, moet de verkoper erop kunnen vertrouwen dat na het tekenen van de contracten de koop ook daadwerkelijk gesloten is. De verkopers moeten namelijk weer op zoek gaan naar een ander huis en hierdoor ook verbintenissen aangaan. Na de drie dagen bedenktijd is de overeenkomst onherroepelijk geworden.

Ontbindende voorwaarden
Het is mogelijk om voorwaarden te stellen bij het kopen van een huis. Hierbij kunt u denken aan bepalingen waar de koop nog van afhankelijk is. Voorwaarden met betrekking tot de financiering wordt vaak in het contract opgenomen. Indien de koper de financiering niet rond krijgt vóór een in het contact genoemde datum, kan de koop ontbonden worden.

De koper ziet af van het kopen van het huis
Een beroep doen op een ontbindende voorwaarden, houdt wel in dat de koper dit goed moet onderbouwen. Het volstaat niet om mondeling aan te geven dat de financiering niet rond te krijgen is. De koper zal dit aan moeten tonen op verzoek. Dit kan hij doen door twee onderbouwde afwijzingen van hypotheekbanken te overleggen.

Geen ontbindende voorwaarde, toch niet kopen
Tussen het moment van het ondertekenen van het voorlopig koopcontract en de daadwerkelijke overdracht bij de notaris, zit vaak maanden. In deze periode kan er veel veranderen. De koper kan zijn baan verliezen, ernstig ziek worden, of gewoon een huis vinden die beter bij de wensen past. Dit zijn echter geen redenen om het contract te verbreken. De koper moet zijn verplichtingen nog steeds nakomen. Toch gebeurt het vaak dat de overdracht toch niet kan plaatsvinden. De verkoper kan de koper houden aan het contract, maar indien dit niet mogelijk is moet er een boeteclausule in werking treden.

Wat is een boeteclausule?
Deze clausule beschrijft de consequenties van het niet nakomen van de overeenkomst. Een koper die de hypotheek toch niet rond kan krijgen (en geen beroep kan doen op een ontbindende voorwaarde) moet volgens de overeenkomst het huis wel kopen, maar zonder een bank die het geld wil verstrekken gaat het niet lukken.

Innen van de boete
Vaak zien de verkopers toch af van de bepalingen in de boeteclausule. De kopers kunnen wel veroordeeld worden tot het betalen van tien procent, maar daarmee hebben ze het bedrag nog niet in handen. Het blijkt vaak lastig te zijn om geld te verhalen bij de koper die van de koop afziet.

Lees ook:Ontbindende voorwaarden bij het kopen van een huis
Lees ook:Standaard een bouwkundig voorbehoud in een koopcontract
Lees ook:Vergelijken van energieprijzen loont
Lees ook:Koopovereenkomst op schrift vastleggen
Lees ook:Huis niet te koop zetten

3 reacties op “Als koper van een huis afzien van de koop

 1. van Leeuwen

  kan een koper die een koopcontract heeft en getekend hebt er nog onderuit terwijl verkopers al getekend hebben,in de clausule staat idd 10% van de koopsom,hebben al een voorlopig koopcontract getekend,verkopers hebben bij de notaris al getekend.

    /  
 2. Naam

  @van Leeuwen:

  Als er een voorlopig koopcontract is en er zijn geen geldende ontbindende voorwaarden meer waarop de koper zich kan beroepen, dan is de koop wettelijk bindend en is bij ingebrekeblijving van koper de boete opeisbaar.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.