Moet ik belasting betalen over de overwaarde na verkoop?

Indien u een overwaarde overhoudt na het verkopen van uw huis, wordt u geacht dit bedrag opnieuw te investeren als u een ander huis koopt. Moet er ook belasting voldaan worden over de overwaarde?

Het kopen van een huis is tevens een investering waar u ooit van hoopt te profiteren. De waarde van een koophuis gaat historisch gezien stijgen in de loop der jaren. Zoals met alle investering het geval is, weet u niet zeker dat de waarde ook echt gaat stijgen. De huizenprijzen kunnen namelijk ook dalen. Op dit moment en in het verleden zijn er vaker periode’s geweest waarin de huizenprijzen zakten, maar dit zijn slechts periodes geweest van enkele jaren en werden opgevolgd door en periode met sterk stijgende prijzen.

Hoeveel overwaarde zit er in een huis?
Dit is te bepalen door de huidige verkoopprijs te vergelijken met de koopprijs die u er ooit voor betaald hebt. Bij het bepalen wat u van de overwaarde over gaat houden, moet u ook nog rekening houden met de kosten die u hebt moeten betalen bij het kopen van het huis. Door de resterende hypotheek te vergelijken met de huidige verkoopprijs kunt u nagaan hoeveel geld u eruit krijgt bij de verkoop. Bij hypotheekvormen waarbij er periodiek ook een deel van de hypotheek is afbetaald, zal dit bedrag hoger uitvallen.

Huis verkopen en overwaarde weer investeren in het nieuwe huis
Bij het kopen van een ander huis, moet u de overwaarde uit de verkochte huis inbrengen in het nieuwe huis. In het verleden was het mogelijk om de overwaarde te gebruiken voor andere zaken, maar hierop zijn de regels gewijzigd. Indien u de overwaarde uit het verkochte huis niet gaat inbrengen in het nieuwe huis, is de hypotheekrente over de nieuwe woning niet volledig aftrekbaar.

Is de overwaarde belast?
Indien u niet opnieuw een huis gaat kopen, is de overwaarde vrij te besteden. Dit bedrag zal niet rechtstreeks belast gaan worden, maar telt wel mee als vermogen in box drie van ons belastingstelsel. In deze box worden vermogensbestanddelen belast, zoals spaargeld, een tweede huis en waarde van beleggingen. Iedere belastingplichtige heeft een vrijstelling van afgerond €21.500, zodra uw vermogen hierboven komt moet u belasting gaan betalen.

Belastingheffing over vermogen
De gerealiseerde overwaarde zal bij uw vermogen worden opgeteld. De hoogte zal worden bepaald per 1 januari van het betreffende belastingjaar. Op dit meetmoment is de hoogte van uw vermogen bepaald en daarover moet u eventueel belasting betalen. De heffing bedraagt 30 procent over een verondersteld rendement van 4 procent. Hoeveel rendement u daadwerkelijk hebt gemaakt zal niet naar gekeken worden. Omgerekend komt dit neer op een heffing van 1,2 procent.

Lees ook:Belasting betalen over de overwaarde?
Lees ook:Ander huis kopen of verbouwen
Lees ook:Hypotheek, wel of niet extra aflossen?
Lees ook:Een nalatenschap van 12 miljard euro
Lees ook:De beste redenen om een huis te kopen

Eén reactie op “Moet ik belasting betalen over de overwaarde na verkoop?

  1. bleijenberg

    geen balastingbetaling na vervreemding ,ander landen kennen het wel , wellicht wel een item in het catshuis ? :)

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.