Waardoor zakken de huizenprijzen?

Dalende huizenprijzen kunnen worden veroorzaakt door verschillende omstandigheden. Deze omstandigheden kunnen ook zorgen voor nog verdere dalingen van de huizenprijzen.


In de periode van 2009 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen jaarlijks met een paar procentpunten gezakt. In eerste instantie werd gedacht dat het een tijdelijke dip was, maar de dalingen bleven aanhouden. Vervolgens kwamen de huizenprijzen in een negatieve spiraal terecht, en gingen huizenbezitters en potentiële huizenkopers het vertrouwen verliezen in de prijsontwikkeling. Huizenbezitters gingen nog snel hun huis in de verkoop zetten, en potentiële kopers kozen toch maar eerst voor een huurhuis. In dit artikel worden een aantal mogelijke oorzaken van een prijsdaling nader toegelicht.

Huizenprijzen zakken door overwaardering
De huizenprijzen kunnen niet constant in een rechte lijn blijven stijgen. Er moet een keer een omslagpunt zijn, waarin de prijzen zich gaan stabiliseren. Dit hebben wij meegemaakt in de periode van 2009 tot en met 2012, maar ook al jaren eerder in de periode 1980 tot 1985 waarin de huizenprijzen ongeveer 20 procent daalden. Deze theorie geldt niet alleen voor de huizenmarkt, maar voor alle beleggingen die maar in waarde blijven stijgen.

Huizenprijzen zakken door beleid van de overheid
Gedurende de kredietcrisis heeft de overheid ook niet positief bijgedragen aan het vertrouwen in de huizenmarkt. De hypotheekrenteaftrek bleef intact, maar constant werd er wel onrust gezaaid. Er werden geen maatregelen getroffen tegen de fiscale regeling, maar het werd wel aangekondigd dat uiteindelijk de hypotheekrenteaftrek beperkt zou moeten worden. Dergelijke uitspraken zijn zeer slecht voor de ontwikkeling van de huizenprijzen. Mensen twijfelen of ze een huis moeten gaan kopen, uit angst voor een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Huizenprijzen zakken doordat de prijzen al gezakt zijn
Door de daling van de prijzen, zijn mensen angstig geworden voor nog verdere dalingen van de huizenprijzen. Een huis wordt naast het woongenot ook vaak gekocht als een investering voor de toekomst, maar een verdere daling kan juist schulden creëren. Er worden geen huizen gekocht, maar potentiële kopers kiezen er eerst voor om de ontwikkelingen af te wachten.

Huizenprijzen zakken door stagnering van de huizenverkoop
Op het moment dat huizen niet meer eenvoudig verkocht kunnen worden, is een waardedaling een logisch gevolg. Er komen steeds meer huizen in de verkoop, waardoor verkopers genoodzaakt worden om de vraagprijs naar beneden bij te stellen. Het gevolg is dat de overige verkopers ook moeten volgen, om toch nog een kans te maken om het huis te verkopen.

De kopers weten dat ze de macht hebben
In een stagnerende markt kunnen de koopjesjagers toeslaan. Ze hebben keuze in overvloed, en hebben hierdoor een goede uitgangspositie in de onderhandelingen over de koopprijs van het huis. Ze kunnen in eerste instantie een bod doen die ver onder de vraagprijs zit, om te achterhalen hoe ver de verkopers willen zakken met de prijs. De verkopers zijn niet in de positie om de onderhandelingen af te kappen, want anders moeten ze weer maanden gaan wachten op de volgende bezichtiging van een eventuele koper.

Lees ook:Waardoor zakken de huizenprijzen?
Lees ook:Of de vraagprijs is te hoog?
Lees ook:Aantal huizen in de verkoop
Lees ook:Extra aandacht voor huis van de week
Lees ook:Daling huizenprijzen valt mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.