Duokoop – Huis kopen, grond huren

Ik heb onlangs voor Geld.nl een artikel geschreven over de duokoop-regeling. Mogelijk kan met deze constructie de huizenmarkt weer op gang worden geholpen.

De koopsom van een gemiddelde huis is 15% tot 20% gezakt in de periode van 2008 tot en met de eerste helft van 2013. Helaas is het niet eenvoudiger geworden om een huis te kopen. Door het huis en de grond te splitsen is het kopen van het gewenste huis toch mogelijk. Het huis gaat u kopen en de grond gaat u huren.

Wat houdt de Duokoop-constructie in?
Het eigendom wordt gesplitst. De grond wordt verkocht aan Nationale Grondbank N.V., en het huis wordt gekocht door de nieuwe eigenaar van het huis. De koopsom is lager doordat de grond niet gekocht hoeft te worden. Er wordt vervolgens een erfpachtconstructie opgezet waarvoor de eigenaar van het huis een vooraf afgesproken canon moet betalen. De condities en voorwaarden worden vooraf vastgelegd.

Ook worden er afspraken gemaakt over de mogelijkheid om de grond alsnog te kopen. De koopsom van de grond is afhankelijk van de hoogte van de WOZ-waarde op het moment dat de investeerder de grond heeft gekocht en de WOZ-waarde op het moment dat de huiseigenaar de grond alsnog wil gaan kopen. De koopsom bedraagt minimaal het bedrag waar Nationale Grondbank N.V. de grond voor gekocht heeft.

Zal de Duokoop-constructie de huizenmarkt weer op gang helpen?
De constructie kan het in ieder geval mogelijk maken om eenvoudiger een hypothecaire lening te krijgen. Er hoeft minder geleend te worden waardoor de bank minder risico’s loopt. De huizenmarkt blijft uiteraard sterk afhankelijk van de grillen van de politiek

Lees ook:Huis goedkoper kopen of verkopen door duokoop
Lees ook:Economie zal baat hebben bij verbetering huizenmarkt
Lees ook:WOZ-waarde wordt openbaar
Lees ook:Blokhypotheek niet op korte termijn beschikbaar
Lees ook:De juiste vraagprijs verkoopt een huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.