Eén miljoen huizen staan onder water

Het CBS kwam vandaag met cijfers waaruit blijkt dat er ruim één miljoen eigen woningen onder water staan. Dat wil zeggen dat de waarde van het huis lager is dan de op het huis rustende hypotheekschuld. Het CBS heeft deze resultaten gebaseerd om cijfers van begin 2011.

Het gaat vooral om eigen woningen van jonge huiseigenaren. Zij hebben hun huis gekocht in de dure periode en de kosten zijn nog volledig meegefinancierd. Van de huizen die onder water staan is 60% van de huiseigenaren onder de 40 jaar.

Eigenlijk kunt u stellen dat vrijwel alle huizen die gekocht zijn in 2003 of daarna, onder water staan. In veel gevallen bestaat de financiering gedeeltelijk uit een aflossingsvrije hypotheek, en er is nauwelijks afbetaald op de hypotheekschuld. De overdrachtsbelasting was in het verleden nog 6%, dus 8% tot 10% aan meegefinancierde kosten is niet ongebruikelijk.

Zolang de eigenaren de woning niet gaan verkopen is eer niets aan de hand. Het is nu wachten op betere tijden.

Lees ook:1,4 mln huizen onder water
Lees ook:Weer meer huizen onder water
Lees ook:Nog steeds 340.000 huizen staan onder water
Lees ook:Help, mijn hypotheek komt onder water?
Lees ook:Niet kunnen scheiden door eigen woning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.