Weer meer huizen onder water

Voorzichtig werd er nog vanuit gegaan dat één miljoen huizen onder water zouden staan. Volgens De Nederlandsche Bank gaat het inmiddels om 1,3 miljoen huizen.

Als een koophuis niet te verkopen is zonder er een restschuld aan over te houden is er sprake van een huis dat onder water staat. De huizen die gekocht zijn sinds 2003 hebben vaak een onderwaarde in plaats van een overwaarde. Uitgedrukt in geld staat 65 miljard euro aan hypotheekschuld onder water. Dit bedrag is uitgeleend maar staat geen onderpand meer tegenover. De totale hypotheekschuld is nog steeds ruim lager dan de waarde van de gezamenlijke huizen, maar de overwaarde neemt sterk af.

In 2007 stak de gezamenlijke woningwaarde nog 700 miljard euro boven de totale hypotheekschuld uit. Per 2015 is de verwachting dat de gezamenlijke woningwaarde nog 400 miljard euro boven de totale hypotheekschuld ligt.

In 2013 wordt een stabilisatie van de huizenprijzen verwacht, maar de 1,3 miljoen huishoudens met een onderwaarde zullen nog steeds niet in staat zijn om te verhuizen. Zodra de huizenprijzen weer gaan stijgen zal het probleem langzaam kleiner worden, maar naar verwachting gaat een volledige herstel nog jaren duren.

Lees ook:1,4 mln huizen onder water
Lees ook:Hypotheekschuld verlagen door aflossing fiscaal aftrekbaar te maken
Lees ook:Jongere huizenbezitters zijn kwetsbaar
Lees ook:Eén miljoen huizen staan onder water
Lees ook:Nog steeds 340.000 huizen staan onder water

Eén reactie op “Weer meer huizen onder water

  1. Verhuizen met onderwaarde

    Via ons hebben wij al diverse mensen geholpen om hun onderwaarde te financieren.
    Laat uw gegevens bij ons achter en er wordt contact met u opgenomen.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.