Consumenten hebben vooral vertrouwen in de huizenmarkt

Volgens de ING hebben wij meer vertrouwen in de huizenmarkt dan in bijvoorbeeld de arbeidsmarkt en de aandelenmarkt. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 50.000 consumenten.

Ongeveer 32% van de ondervraagden verwacht voor 2015 stijgende huizenprijzen. Het is belangrijk dat een stijgend aantal consumenten vertrouwen krijgt in de huizenmarkt. Zij zijn immers de kopers van de huizen die nu in de verkoop staan. Zodra de starters op de huizenmarkt zeer actief op zoek gaan naar een koophuis, zal de huizenmarkt zich verder verbeteren.

Ook de economen van ING zijn positief over de huizenmarkt in 2015. Zij verwachten een stijging van de huizenprijzen van 1% tot 2%. Het zijn nog niet de uitslagen die wij tot 2008 jaarlijks konden bijschrijven, maar de stijgende lijn zit er weer in.

Niet alleen het sentiment vertoont verbeteringen ook de betaalbaarheid van de huizen en de zeer lage hypotheekrente draagt natuurlijk ook een steentje bij. Het ene versterkt het andere.

De economen houden nog wel een slag om de arm. Door de strengere normen die banken opgelegd hebben gekregen wordt er wel minder uitgeleend ten opzichte van het inkomen. In de praktijk moet nog maar blijken hoeveel invloed dit gaat hebben op de huizenmarkt.

Lees ook:Huizenmarkt verder in de lift – 32,7 procent meer huizen verkocht
Lees ook:Huizenprijzen gaan verder stijgen
Lees ook:Consument is positief over de huizenmarkt
Lees ook:Huizenmarkt is herstellende
Lees ook:Aantrekkende huizenmarkt is nog steeds kwetsbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.