Maximale hypotheek niet verder verlagen

Per 1 januari is de maximale hypotheekverstrekking op basis van het inkomen sterk verlaagd. Per 1 juli volgt een verdere aanscherping. De NVM roept de beleidsbepaler op om geen verdere maatregelen te treffen waardoor starters weer moeilijker een huis kunnen kopen.

Door de steeds strengere hypotheekeisen en de lagere maximale verstrekkingen hebben vooral starters moeite om een huis te kopen. Ze kunnen steeds minder lenen en ze moeten steeds meer eigen geld meenemen om een huis te kunnen kopen. Dit jaar is het nog mogelijk om maximaal een hypotheek af te sluiten voor 103% van de waarde van het huis. Per 2016 bedraagt de maximum nog maar 102%. Per 2018 is het helemaal niet meer mogelijk om de bijkomende kosten te financieren in de hypotheek.

Plannen om de maximale verstrekking te verlagen naar 80%
Volgens commissie Wijffels moet het in de toekomst nog maximaal mogelijk zijn om een koophuis voor 80% te belasten met een hypotheek. Dit zou betekenen dat je met een behoorlijke spaarpot moet komen om nog een huis te kunnen kopen. Dit is bijvoorbeeld ook gebruikelijk in Duitsland. Het zou wel een behoorlijke ingreep zijn om een dergelijke beperking ook in Nederland door te voeren. Bij het kopen van een huis van €250.000, zou je zelf €50.000 aan spaargeld moeten inbrengen, plus de bijkomende kosten.

Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), geeft aan tegen een verdere verlaging van de verhouding tussen hypotheek en woningwaarde te zijn. ‘Het zal leiden tot nieuwe stagnatie op de woningmarkt.’

Het zou ook niet slim zijn om een dergelijke sterke verlaging in één keer door te voeren. Als het toch moet gebeuren, doe het dan in ieder geval in kleine stapjes.

Lees ook:Na herstel huizenmarkt, meer eigen geld meenemen
Lees ook:Maximale hypotheek niet nog verder verlagen
Lees ook:NHG hypotheek maximaal 245.000 euro! Ook na 1 juli
Lees ook:Hypotheekrente zal nog verder dalen
Lees ook:Huizenprijzen nog 7 procent omlaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.