Huizenprijzen zijn met 2,6% gestegen

Gerekend over de maand mei lagen de huizenprijzen alweer 2,6% hoger in vergelijking met de maand mei van 2014. De huizenprijzen zijn nu alweer twee jaren aan het stijgen.

In de periode dat het slecht ging met de huizenmarkt, werd daar volop over gesproken in de media. Toen twee jaren geleden de prijzen weer omhoog gingen was het groot nieuws, maar de aandacht is nu aan het verslappen. Toch moeten wij niet vergeten dat dit goed nieuws is, ook voor onze economie.

Huizenprijzen zijn 4,6% gestegen sinds juni 2013
De huizenprijzen zitten nu weer op het niveau van oktober 2003 meldt het CBS. Het dieptepunt werd bereikt in juni 2013. Inmiddels liggen de prijzen weer bijna vijf procent hoger. Deze resultaten overtreffen ruimschoots de voorspellingen van de experts. 2014 zou een jaar van herstel zijn en 2015 zouden de huizenprijzen voorzichtig weer een procentje stijgen.

De stroomversnelling is natuurlijks deels toe te schrijven aan de zeer lage rentestand. Zeker in de laatste twee maanden is er een stormloop geweest op huizen die in de verkoop staan. De verstrekkingsnormen worden vanaf 1 juli strenger, dus makelaars hebben het eens weer zeer druk gehad.

Lees ook:Groeispurt van de huizenmarkt
Lees ook:Koophuizen weer duurder
Lees ook:Huizenprijzen stijgen explosief
Lees ook:Huizenprijzen in de VS stijgen weer
Lees ook:Daling huizenprijzen blijft constant

2 reacties op “Huizenprijzen zijn met 2,6% gestegen

 1. Wim

  Stijgen de prijzen echt, of worden er gewoon meer grotere woningen aangeboden/verkocht?

  Ik zie liever verkoopprijzen per m2 om een indruk te krijgen van hoe de huizenprijs zich ontwikkelt. Als je bijvoorbeeld op http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html kijkt, dan zie je dat de vraagprijs per m2 voor woningen (niet appartementen) pas vanaf maart een lichte stijging laat zien.

  De enige verklaring zou kunnen zijn dat het verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs behoorlijk afgenomen is.

    /  
 2. Rob

  Het is feitelijk onjuist om te stellen dat de huizenprijzen al twee jaar aan het stijgen zijn! Pas sinds mei 2014 stijgen de prijzen, bron: CBS. Dat is dus ruim een jaar.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.