Huis verkopen om de hypotheek

Stel, je hebt jaren geleden een huis gekocht met een hypotheek van €200.000. Het is een beleggingshypotheek in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek. Je houdt niet van risico’s en hebt de hypotheekrente vastgezet tot 2030 en je betaalt 6% aan hypotheekrente. Hoe kom je van deze te dure hypotheek af? Huis verkopen en een ander huis kopen is een goede optie.

De rentelasten voor de hypotheek bedragen: €200.000 x 6% = €12.000 per jaar. Dit terwijl je nu een hypotheek kunt afsluiten tegen een percentage van 2,4%. Hierbij ben ik er vanuit gegaan dat de hypotheekrente vast staat tot 2031. De jaarlijkse rentelasten komen dan uit op €4.800. Wat zijn de opties?

Boeterente
De bank is bereid om de rentevaste periode open te breken. Gezien het renteverschil en de resterende looptijd zal het vele duizenden euro’s kosten. Boeterente is dus te kostbaar.

Rentemiddeling
Door te middelen worden de rentetarieven van nu vermengd met de huidige te dure rentevaste periode. Gezien de lange periode dat de rente nog vast staat zal dit ook niet de gewenste oplossing zijn. Ook niet alle banken bieden deze optie aan.

Verhuizen
Bij het verkopen van het huis mag je de hypotheek in één keer aflossen. Hiertoe moet je wel bereid zijn. Er zijn constructies denkbaar. Je verkoopt je huis aan een familielid en koopt het huis vervolgens terug. Dit is niet aan te raden, want dat mag gewoon niet.

Een ander huis kopen is te overwegen.

Lees ook:Huis verkopen om de te dure hypotheek
Lees ook:Duurste huis in de verkoop: €9.999.999 k.k.
Lees ook:Lage spaarrente of hypotheek aflossen?
Lees ook:Moet ik belasting betalen over de overwaarde na verkoop?
Lees ook:Kopen van een huis in plaats van huren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.