Huis niet te koop zetten

Er staan op dit moment een record aantal huizen te koop. Dit brengt een nog grotere schade toe aan de huizenmarkt. Dit geldt vooral voor verkopers die proberen om voor hun huis een te hoog bedrag te vragen.

Er is een splitsing te maken tussen huisbezitters die hun huis “moeten” verkopen, en bezitters die hun huis “willen” verkopen. De bezitters die hun huis moeten verkopen hebben geen andere mogelijkheid. Zij moeten bijvoorbeeld voor het werk verhuizen, kunnen de lasten niet meer opbrengen of gaan scheiden. Er zijn ook nog steeds verkopers die hun huis moeten verkopen omdat ze al een ander huis hebben gekocht. Dit zijn de ware waaghalzen onder ons.

De bezitters die hun huis “willen” verkopen, voelen geen financiele druk. Dit zijn ook vaak de verkopers die een hoge vraagprijs aanhouden, die eigenlijk te hoog is gezien de huidige marktsituatie. Zij zullen het huis vermoedelijk niet kwijt raken en uiteindelijk het bord weer uit de tuin halen.

Voor de huizenbezitters die nog twijfelen, lijkt het beste advies om het huis niet te koop zetten in de huidige markt. Dit legt namelijk een nog grotere druk op de huizenmarkt, waardoor de huizenprijzen nog verder gaan zakken.

Uiteraard hebt u als individu nauwelijks invloed op de huizenmarkt, maar als alle verkopers die hun huis niet “moeten” verkopen, het bordje uit hun tuin halen, zal dit de huizenprijzen ten goede komen.

Lees ook:Huis niet te verkopen? Terugtrekken
Lees ook:Huizenprijzen gaan verder omlaag in 2011
Lees ook:Tweede huis in Frankrijk wordt mogelijk duurder
Lees ook:Huizenverkopers willen niet onder koopprijs verkopen
Lees ook:De beste tips om uw huis te verkopen

3 reacties op “Huis niet te koop zetten

 1. Vondelstraat22

  Interessante gedachte, maar wat is willen / moeten. Als je ooit je huis te koop hebt gezet in een tijd dat het nog (net) goed ging en je toen de keuze hebt gemaakt dat je wilde verhuizen en dus je leven daar op ingericht is, dan kun je toch ook spreken van een soort moeten, al is dat dan misschien meer een wens die omgezet is in een (sterk) verlangen. Ik kan me voorstellen dat als je in een mooie villa woont met een grote tuin en een zwembad, dat het meer ‘willen’ is als je elders wilt gaan wonen, maar als je bijvoorbeeld 3 kinderen hebt en in een relatief klein huis woont, kun je toch ook spreken van moeten?

  M.a.w.: financiële drijfveer is maar betrekkelijk!

  Enne, mensen die twee huizen aanhouden, de waaghalzen, die dan vervolgens in de problemen komen, dat is toch eigen schuld, dikke bult?

    /  
 2. huistrefpunt

  een huis verkopen is lastig zeker nu.
  maar huistrefpunt heeft daar iets op gevonden, je huis te koop zetten en deze plaatsen op huistrefpunt, vervolgens kun je hier dan meteen ook een azoekprofiel aanmaken, dan werkt het meteen twee kanten op.
  zoekprofiel en verkoopprofiel deze worden dan op elkaar losgelaten en dan kunnen er matchen ontstaan.
  wat de verkoop zou kunnen bevorderen.

    /  
 3. Adri

  Helemaal met deze stelling eens !!!
  Her rekord aantal woningen te koop is bedrieglijke schijn !!!
  1/3 deel van de verkopers WIL hun huis niet verkopen, vragen absoluut onredelijke prijzen, hun motto is: als we hier niet voor verkopen blijven we toch lekker wonen!
  1/3 deel van de verkopers KAN hun huis niet verkopen voor de huidige marktprijs. Ze hebben o.a. een hogere hypotheek dan de huiswaarde, of er zijn andere fin. problemen.
  1/3 deel is dus slechts echt “in de markt” om te verkopen, maar de helft daarvan luistert teveel naar makelaars (kijken teveel terug naar hoe de markt was) en ziet hun (veel te hoge) WOZ waarden. Ook de vraagprijzen van de eerstgenoemde 2 groepen speelt in hun gedachten.
  De konklusie mag dan ook zijn:
  De andere helft van de laatste groep wil ECHT verkopen, dat betekent dus plm.17 % van het totale aanbod.
  Deze plm. 17% heeft een werkelijke prijs welke 15 – 25 % lager is dan de gemm. vraagprijzen.
  En dan pas hebben we de “echte” markt aardig in kaart !

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.