Huizenmarkt vast door onredelijke prijzen

Volgens een artikel op vastgoedactueel.nl wordt de woningverkoop geremd doordat huiseigenaren hun huis voor onredelijke bedragen in de verkoop zetten. Ze proberen gewoon nog de oude prijs voor hun huis te vragen, terwijl de prijzen omlaag zijn gegaan.

De afgelopen drie maanden zijn er 12.700 huizen teruggetrokken uit de verkoop. Dit zijn vaak huizenbezitters die het gewoon even willen proberen. Deze mensen willen zich niet neerleggen bij het feit dat hun huis niet meer de waarde vertegenwoordigd van vóór de kredietcrisis.

De kopers hebben de macht
De kopers weten dat de huizenmarkt op dit moment erg onder druk staat. Het is een illusie om te verwachten dat u nog een redelijke prijs voor u huis gaat krijgen in de verkoop. Zeker in het geval u uitgaat van de prijzen van een paar jaar geleden.

Vraagprijs bepalen
De vraagprijs bepalen is een erg lastige kwestie. U moet niet te hoog gaan zitten, want dan krijgt u gewoon geen bezichtigingen. U moet ook niet te laag gaan zitten, want de potentiële kopers verwachten nog wel een redelijke onderhandelingsruimte. Een huis verkopen in deze markt is een kwestie van wachten en hopen.

Lees ook:Meerdere huizen te koop in de straat
Lees ook:Of de vraagprijs is te hoog?
Lees ook:De juiste vraagprijs verkoopt een huis
Lees ook:Hoge vraagprijs of lage vraagprijs hanteren?
Lees ook:Uw huis verkopen tegen een bodemprijs

28 reacties op “Huizenmarkt vast door onredelijke prijzen

 1. Istrilyin

  “Het is een illusie om te verwachten dat u nog een redelijke prijs voor u huis gaat krijgen in de verkoop.”

  Wat is een redelijke prijs? Rond de eeuwwisseling zijn de prijzen nogal onredelijk geworden, en dat zijn ze ondanks 7% daling nog steeds. In plaats van “redelijk maal anderhalf” wordt het “redelijk maal 1.3″.

  Als je een echt alleen maar een redelijke prijs wil voor je woning, dan is ‘ie binnen een week verkocht!

    /  
 2. Reinaert van Stein

  De vraagprijs bepalen? Niet eenvoudig als je weet dat je met een restschuld blijft zitten. Dat als gevolg van de waanzin van begin 2000 t/m 2008. Prijzen stegen met de dag. Schuld van die waanzin? De banken die redelijke acceptatienormen lieten varen, je kon lenen tot 5 x je inkomen, 100% aflossingsvrij, dat je kon lenen tot 125% van een irëlele aankoopsom. Dus in feite een schuld gekocht die morgen niet meer was af te lossen. Morgen duurt nog voort. In het begin: vandaag gekocht en over 2 jaar schulden vrij te verkopen en met winst. En dan opnieuw een rondje met je huis gokken. Aanjagers: banken, hypotheekadviseurs, makelaars en sommige taxateurs. Vaak “makelaars/adviseur” zonder behoorlijke of zelfs geen vakopleiding. Met een moraal: zakken vullen. (Dagobert Duck Syndroom) Slachtoffers: verliefde mensen. Verliefd op… en op een stapel bakstenen. Wordt niet verliefd wnat dan… De tekst van dat lidje staat op internet. Dan is de verliefdheid over?
  Ik was beëdig makelaar, in vastgoed. hypotheken en verzekeringen. Feitelijk hou ik nog steeds van mijn vak en van mensen Gestopt in 2004. Het komt wel goed. Redelijke prijzen? Duurt nog even. Verkopen met verlies werkt lang na. Een alternatief: geduld. Maar een volgende waanzin dient zich aan: banken zouden “verlies mee financieren in nwe hypotheek” Uitstel van executie en een nog grotere schuld.Zal toch niet waar zijn ? Zoek oplossingen die wel werken. Begin met geduld.

    /  
 3. Buttlight

  ireel klop voor al als je naar alle rizico’s kijkt. zoals nhg en hra. hoe lang kan en mag de overheid deze subsie blijven geven aan de banken van de eu. bij verdrag van maastrich(1992) kregen eu laden 10 jaar om subsiedie’s aan sectoren aftebouwen. nederland bedong een uitzondering 20 jaar voor hra.(kon echt niet in een keer afgwschaft worden klopt) raad een die zijn bijna om.
  wat er na 2012 gaat geburen joost zal het weten.
  maar gaat waaschijnlijk een druken op de woning markt en dus de prijzen.

    /  
 4. Jaap

  Laten we massaal het goede voorbeeld uit Australië volgen met een goed gecommuniceerde kopersstaking:

  http://www.prosper.org.au/2011/03/15/prosper-calls-for-buyers-strike

  Eerst de prijzen naar een normaal niveau, dus 50% daling ten opzichte van nu. Dan ben ik bereid te gaan kopen. Nu betaal ik alleen voor de gekte van kopers van 3 – 10 jaar geleden en het winstbejag van banken en verzekeraars. Zij zullen toch echt zelf voor hun verlies moeten opdraaien.

    /  
 5. Tjeu

  @Jaap: Jouw opmerking raakt kant nog wal! 50%? Sjonge jonge jij hebt het echt niet begrepen!

    /  
 6. Jaap

  @ Tjeu We wachten rustig af; de toekomst zal tonen wie het wel of niet heeft begrepen. Intussen zijn de Raden van Bestuur van de Nederlandse banken bijzonder nerveus aan het worden vanwege de verwachte grote verliezen, omdat de werkelijke waarde van onderpand pijlsnel daalt. Banken roepen dit maar niet te hard, maar anticiperen hier al wel op in hun reguliere bedrijfsvoering. Dat het heel pijn gaat doen is een ieder duidelijk; wanneer het precies gebeurt is, blijft koffiedik kijken. Ik denk in 2011/2012 en ik hou het op 50% daling t.o.v. de topprijzen in 2008.

    /  
 7. Frank

  Ik denk dat Jaap in bepaalde gevallen nog wel eens gelijk kan krijgen.
  In 1982 stond er midden in het centrum van Haarlem een te renoveren grachtenpand te koop voor FL 265000,- na 3 jaar was het nog steeds niet verkocht en ik bood toen FL 100.000,- voor het pand en was binnen 2 weken voor dat bedrag de nieuwe eigenaar.
  Het duurde 2 jaar voor ik er eindelijk in kon gaan wonen.
  Ik heb het pand in 2005 verkocht toen ik in de vut ging voor E 695.000,- ( ik had in 20 jaar voor ongeveer FL 250.000,- verbouwd )
  Ik woon nu van 1 april t/m 1 oktober in mijn vakantie bungalow in Otterlo en van 1 oktober tot 1 april woon ik op het eiland Bali in Indonesie dankzij het belachgelijk hoge bedrag dat ik voor mijn huis in Haarlem heb gevangen , ik wens de huidige bewoner sterkte bij eventuele verkoop want het heeft hem door diverse verbouwingen en K.K ondertussen meer dan E 850.000,- gekost voor 275 m2 waarvan 75 m2 garage is.
  Huizen die in slechte staat zijn , in een slechte buurt staan , erfpacht hebben of appartementen waar de service kosten te hoog zijn of in de toekomst te hoog worden maken zeker een goede kans op een zware prijs correctie en 50% is dan heel goed mogelijk.
  Ik ben blij dat ik in NL alleen nog een vakantie bungalow van E 35000,- bezit en in Indonesie een nieuwbouwwoning van E 50.000,-

    /  
 8. Juul

  De huizenverkoop valt enorm tegen, er komen steeds meer huizen in de verkoop en de banken gaan steeds minder geld verstrekken aan hypotheek. Dit lijken geen goede signalen.
  @Frank, je mag blij zijn dat jij het huis verkocht hebt in 2005!

    /  
 9. Ronnie

  Een optelsom? oplopende rente + meer aanbod + minder vraag + minder hypotheekmogelijkheden + stagnerende economie…..
  = een gemiddelde reeële waardedaling van 30%. Paniek op de huizenmarkt kan voor ca. 10% extra zorgen. Of dit het scenario wordt weet ik niet, maar lijkt wel logisch. Het prima dat evt. verkoopverlies mee gefinancierd gaat worden. Komt de huizenmarkt weer wat op gang. Tegen lagere prijzen dat wel.

    /  
 10. Mich

  @ Frank: Hoe heb je dat gedaan op Bali? Want zo makkelijk is het niet binnenkomen daar, je moet of getrouwd zijn met een Balinese vrouw of een Balinese zakenpartner hebben. Ik ben ook zoiets van plan, hier een vakantiebungalow en daar een half jaar wonen per jaar, heb je voor mij misschien een betrouwbaar adres in Bali waar een woning geregeld kan worden?

    /  
 11. Frank

  Beste Mitch wonen op Bali is zo geregeld , het visum voor maximaal 6 maanden per jaar laat je voor E 580,- per jaar regelen door http://www.accessindonesia.nl
  Als je er echt wil gaan wonen dan raad ik je aan om alvast de taal goed te leren ( is eenvoudig te leren ) en het eerste jaar een woning te huren om te kijken of het je bevalt.
  Ik woon in het prachtige niet toeristische JASRI en via Jim kan je voor E 70,- per week een simpel huisje huren.
  Kijk maar eens op Marktplaats onder Jasri Bali.
  Woningen kan je gewoon kopen alleen staat de woning op erfpachtgrond die in mijn geval tot 2098 is afgekocht.
  ( dit wordt bij de notaris geregeld )
  Bij mij op het park staat een leuke woning voor E 75000,- te koop.
  Deze woning staat ook op Marktplaats.
  Woningen in Jasri kosten tussen de E 5000,- en E 100.000,- )
  Ik maak op Bali ongeveer E 15,- per dag op en eet altijd buiten de deur.
  Mijn totale maandlasten incl. verzekeringen , elektra , wasserij , onderhoud , maaltijden , security , schoonmaken bedragen ongeveer E 750,-.
  Ik vlieg buiten de seizoenen voor de laagste prijs.
  Op Bali wonen veel nederlanders die daar een tweede huis hebben of overwinteren.
  Veel succes.

    /  
 12. Mich

  Dank je, Frank, voor alle info. Daar heb ik zeker wat aan. De prijs van het visum valt me nog een klein beetje tegen, maar goed, hier breng ik dat bedrag elke maand weg naar de bank aan rente, dus dat heb ik er zeker voor over. Ik ben zelf 6 keer op Bali geweest maar de langste periode was 2 maanden. Maar 6 zal ik ook wel uithouden :-) En inderdaad, ik ga er dan eerst gewoon 6 maanden huren. Zelf hou ik van surfen en wilde eerst onderin gaan zitten, maar ik zie dat jullie niet ver van Keramas afzitten en dat is ook een hele goede surfstek :-) ( http://www.youtube.com/watch?v=4Bn5gYy-DqU ).

  Hoe dan oook, stap 1 is hier het huis eerst te koop zetten en verkopen. Nogmaals dank.

    /  
 13. A. House

  Jongens een leuk verhaal.
  Maar voor Mitch geen eenvoudige opdracht, eventjes je huis verkopen.
  Ik zag op Funda 238.193 verkopers staan.

    /  
 14. Peter Lang

  @Jaap, ik denk dat je gelijk gaat krijgen, op langere termijn, dat wel. Het kost altijd wat tijd voordat mensen hun verlies toe kunnen en willen geven. Bij mij in de buurt, hier in Den Haag begint er al iets “te bewegen”. In de afgelopen week waren er ineens drie huizen verkocht die al een tijdje te koop stonden. Bij navraag bleken die alle drie behoorlijk gedaald te zijn t.o.v. de vraagprijs; zo’n 20-30% lager. Kijk, en dan is je huis snel verkocht. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die gewoon proberen wat ze er voor kunnen krijgen en als dat niet lukt trekken ze zich weer terug, maar een toenemend aantal zal wel moeten gaan verkopen tegen een lagere prijs omdat twee hypotheken niet lang vol te houden is. Gewoon dus een kwestie van wachten, dan komt die -50% echt wel in zicht Jaap.

    /  
 15. Buttlight

  van de week huis in den haag binnen 10 dagen verkocht. wauw zelf ook een kijkje nemen maar was zo weg. woing er naast was volgens cadaster voor 181000 verkocht in 2005. de woning die net verkocht is stond te koop voor 85000 behoorlijk verschil. moet zeggen huis van 85000 was wel behoorlijk aan een opknap beurt toe. schat voor rond 35000 als je een aannemer laat doen.
  maar toch was 181000-(85000+35000)= 61000 euro aan prijs daling.

    /  
 16. Mich

  @ A. House: Maak je om mij maar niet druk. Heb nog 2 ton overwaarde van mijn in 2009 verkochte woning in de knip. En vanwege de unieke locatie in de duinen is mijn huidige nieuwbouwwoning nogal schaars en gewild. :-)

    /  
 17. Mich

  Beste Frank, ik had al gezocht op marktplaats maar kon niets vinden onder Jasri en Bali. Kan je me misschien de website geven van Jim’s bedrijf?

    /  
 18. Adri

  Inderdaad, maar er zijn nog steeds volop kansen:
  Hanteer een scherpe vraagprijs! Dan zijn de verkoopkansen hoger en is de verkooptijd korter! Adviezen (taxaties?) van makelaars zijn nu nog steeds gebaseerd op het verleden (veelal hoger) en realiseer jgoed dat er in de markt steeds mensen (aanbieders) zijn die hun huis eigenlijk niet willen verkopen (te hoge prijs) waar naar gekeken wordt. In het verleden hadden die meer kansen, door grotere vraag en een kleiner aanbod. Dat is momenteel beslist niet aan de orde.

    /  
 19. Neel

  Ik vind het verbazingwekkend hoe bang mensen zijn en worden gemaakt om een huis te kopen, door dat iedereen roept dat het crisis is laten we ons meeslepen.
  Als er morgen in de krant staat dat de huizenverkoop stijgt moet je eens zien en zeker als de rente gaat stijgen.
  We moeten toch bijna uit het dal zijn.
  Mensen leven nu en laat je niet leven.

    /  
 20. Karel

  @ Inge: Hahahaha LOL, 42% eraf?!? Net of bouwers voor minder dan de prijs van de grond en de stenen kunnen gaan bouwen. Het geld wordt steeds minder waard en de grondstoffen veel duurder. Salarissen zullen ook niet meer omlaag kunnen, dan kan niemand meer eten. Niemand gaat met zoveel verlies verkopen, tenzij de bank beslag legt. Als dat bij nog eens 10% van de NL’ers gebeurt, zal alleen de prijs van die woningen wat dalen, gemiddeld zal dat dan niet veel schelen. Het verbaast me wel dat het uberhaupt al naar beneden is gegaan. In het buitenland in de steden zijn de huizen gewoon even duur als hier, en is er niet eens hypotheekrenteaftrek en zijn de lonen veelal nog lager ook. Bijvoorbeeld in Antwerpen, Parijs of Keulen zijn de huizen toch echt gelijk (of zelfs hoger) geprijsd hoor. Platteland natuurlijk uitgezonderd. Maar de huren gaan hier zelfs alweer omhoog. Ook komen er nu steeds meer hoogopgeleiden uit Spanje en Italie hier werken en wonen, o.a. artsen en economen, die hebben wel wat te spenderen. Er zit toch echt maar 1 ding op en dat is dat de prijzen hier stabiliseren en weer omhoog gaan met de inflatie mee.

    /  
 21. Peter Lang

  Dream on, Karel. De wens is hier duidelijk de vader van de gedachte. De werkelijkheid is dat alle signalen op rood staan en de prijzen alleen maar naar beneden gaan, hoe onwaarschijnlijk dat Karel ook lijkt. Gewoon een kwestie van naar de feiten kijken: verslechterende economie, een enorm aanbod van huizen, de babyboom/geboortegolf die nu en de komende jaren met pensioen gaan en hun huis verkopen en tenslotte doodgaan, en de HRA die hoe-dan-ook beëindigd gaat worden en banken die steeds moeilijker gaan doen over hypotheekhoogte en aflossing eisen. Moet ik nog even doorgaan Karel?

    /  
 22. raar

  Wat raar, ik heb inmiddels al 2 maal een reactie gegeven maar er verschijnt niets. Nou, dan laat ik het hier maar bij, dit ga ik niet nog eens proberen, beetje zonde van mijn energie.

    /  
 23. raar deel 1

  Inderdaad Peter,economisch gaat het niet zo goed. Waar vroeger het hele land al in rep en roer stond als er 2 miljard tekort was, worden nu alsof het niets is bedragen van 20 miljard over de balk gesmeten. Maar goed, iedereen zal toch ergens moeten wonen. En voorlopig komen er nog meer mensen bij dan dat er weggaan of doodgaan. Dus voor die babyboomers komen weer nieuwe mensen. Daarnaast zullen veel oude huizen gesloopt moeten worden omdat ze niet meer van deze tijd zijn. Er worden dan ruimere nieuwe woningen gebouwd. Het enorme aanbod valt wel mee, er hebben altijd al veel huizen te koop gestaan alleen nu wacht iedereen op elkaar, waar vroeger mensen gewoon kochten. Iedereen die wat te koop heeft staan moet toch ergens anders wonen en is dus ook gewoon op zoek en wil wat kopen alleen durft nog niet.

    /  
 24. raar deel 2

  Heb mijn bericht in 3′en gesplitst en nu ging deel 1 wel maar deel 2 wil niet…

    /  
 25. raar deel 2

  Dat van die hypotheekrenteaftrek had ik al uitgelegd, dat is nergens in Europa en toch zijn de huizen in de andere landen in de steden gewoon even duur of zelfs duurder dan hier. Zojuist nog gekeken in Spanje notabene, in een normaal stadje, 65m kost 219000 en 103m kost 307000. Dat zijn pas hoge prijzen. Ik zie dat je in Den Haag woont. Vergeleken met de rest van NL zijn de prijzen daar nog laag, beetje raar eigenlijk. Een huis van 4 ton in DH kost in Amsterdam 6 ton. En in Breda heb je bij het station een appartement voor maar liefst 370000 euro, da’s wel duur ja.

    /  
 26. raar deel 3

  Anyway, Van mij mag de hypotheekaftrek er vandaag nog af hoor, maar ik ben bang dat het niets uit zal maken. Ja, ga nog maar even door, want ik zie nou niet echt waarom het zou moeten en kunnen gaan zakken. Trouwens, het is natuurlijk altijd leuk om je rijk te rekenen met een paar ton overwaarde op je huis. Maar stel dat je het verkoopt, heb je een paar ton op de bank staan en moet je gaan huren. Je spaargeld wordt elke dag minder waard en de huur is vorig jaar weer met 4,5% omhoog gegaan. Nou, dan blijf ik zelf liever zitten in mijn huis hoor! Sterker nog, als ik nu geld over zou hebben zou ik er een 2e (vakantie)huis van kopen. Liever stenen dan geld. Kan je het altijd nog verhuren want vraag zat zo te lezen want niemand durft meer te kopen. ;-)

    /  
 27. raar deel 3

  NOu, het staat er eindelijk op hoor. :) Was zeker te lang ofzo. Maar dit werkt zo omslachtig dat ik er geen energie meer aan ga verspillen. We zullen het wel merken. Succes iedereen met wachten en/of met kopen. :)

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.