Verlaging overdrachtsbelasting vooral goed voor de rijken

De verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent is vooral goed nieuws voor de vermogende mensen onder ons. De verlaging geldt voor alle woonhuizen, dus ook voor de villa’s van miljoenen euro’s.

De hypotheekrenteaftrek is een zware last voor de Nederlandse schatkist doordat ook voor de zeer hoge hypotheken de gunstige regeling geldt. Indien u een hypotheek van €1.000.000 afsluit, en uw hebt een riant inkomen, dan kunt u de betaalde hypotheekrente aftrekken tegen een belastingtarief van 52 procent. Jan Modaal is ook gebaat bij de hypotheekrenteaftrek, maar hij profiteert minder door een veel lagere hypotheek, en hij zit in een lager belastingtarief.

Verlaging overdrachtsbelasting vooral goed voor de rijken
Jan Modaal is gebaat bij de verlaging van de overdrachtsbelasting. Bij het kopen van een huis van €175.000, heeft hij een besparing van €7.000.

Dit valt in het niets bij het voordeel dat de rijkere huizenkopers krijgen. Ook zij hebben een voordeel van 4 procent, maar over een veel groter bedrag. Bij het kopen van een huis van €1.000.000 is het voordeel door de verlaging van de overdrachtsbelasting: €40.000

Volledige afschaffing van de overdrachtsbelasting was te duur. Dat zou waarschijnlijk niet het geval zijn geweest als ze ervoor gekozen hadden over de verlaging uitsluitend door te geven bij het kopen van een huis tot €500.000.

Een gemiste kans lijkt mij!

Lees ook:Vragen en antwoorden over de verlaging van de overdrachtsbelasting
Lees ook:Mogelijke maatregelen overdrachtsbelasting schaadt huizenmarkt
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek is voor de grootverdieners
Lees ook:Nog steeds te weinig huizen verkocht
Lees ook:Overdrachtsbelasting moet op 2 procent blijven

6 reacties op “Verlaging overdrachtsbelasting vooral goed voor de rijken

 1. Remco

  Oh wat ben ik het met dit artikel eens!
  Andere optie:
  Afschaffing overdrachtbelasting alleen voor starters, die voor het eerst een woning kopen tot € 350.000,- Op deze wijze zal de onderkant van de markt weer in beweging komen waardoor de rest zal volgen(doorschuiven van woning) En op deze manier houdt je de overheidsschade in bedwang. Verder ben ik voor een gestaffelde overdrachtswaarde voorbeeld:
  300k – 500k 6%
  500k – 750k 7%
  750k – 1 miljoen 8%
  > 1 miljoen 9%

    /  
 2. Peter Lang

  Helemaal eens, Remco! Ook voor de HRA zou zo een soort gestaffelde regeling moeten zijn met een extra aftrekmogelijkheid voor huizen onder de 300.000 en geen renteaftrek voor huizen boven de 500.000.

    /  
 3. Carmen van Coesant

  Hier sluit ik mij helemaal bij aan. Wij hebben de 14e een huis gekocht en laten passeren. helemaal zuur dus. Een paar duizend extra komt bij onze verbouwing wel goed uit, maar nee, we vallen buiten de boot. Terwijl ik ook verhalen hoor over mensen die op de 15e een miljoenen huis gekocht hebben en dus heel veel terug krijgen!! Ik vind het een belachelijke actie, helemaal dat het met terugwerkende kracht werkt, hoezo is het dan een stimulans om meer te verkopen?? Die huizen zijn toch al gekocht!

    /  
 4. Jaap

  En als die ‘rijke’ dan een grote auto koopt van € 150.000,- dan gaat daarvan € 57.000,- naar de belastingdienst ipv € 6000,- bij ‘jan modaal’ (of nog minder in geval van een milieuvriendelijke auto).

  Aan wegebelasting betaalt hij per jaar € 3000 ipv € 500,- bij ‘jan modaal’.

  Als hij een keuken koopt van € 30.000,- dan zit daarin € 5000,- btw ipv € 2500,- bij ‘jan modaal’. Enz. enz.

  Gewoon even een andere insteek. Niet dat ik het niet, of niet helemaal, of gedeeltelijk met sommige punten eens ben.

    /  
 5. Ger

  Goede zet, die 2 % overdrachtsbelasting, maar dat aankoopsprijs/inkomen gebonde opzetjes is onzin….. ik zou zeggen
  voor iedereen geen hypotheekaftrek meer, geen kinderbijlsag en huursubsidie, geen overige kortingen.
  Dan trekken we dit land weer vlot naar een gezond investerings nivo.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.