Daling huizenprijzen blijft constant

In juni 2011 waren de gemiddelde huizenprijzen 1,9 procent goedkoper in vergelijking met juni 2010, heeft de CBS vandaag bekend gemaakt. De prijzen dalen nog, maar de dalingen blijven wel een gelijke trend houden in vergelijking met april en juni. Dit kan nog niet veroorzaakt zijn door de verlaging van de overdrachtsbelasting. De belasting is verlaagd per 15 juni, maar dat werd pas eind juni aangekondigd.

Alle woningtypen zijn gezakt ten opzichte van één jaar eerder. Appartementen zijn het sterkst in waarde gedaald met een daling van 2,4 procent. De waarde van vrijstaande huizen hebben de kleinste waardedaling door moeten maken, met een daling van 0,9 procent.

Zoals gebruikelijk wordt er ook gekeken naar de ontwikkelingen per provincie. De grootste daling heeft zich voorgedaan in Friesland met een daling van 3,7 procent. De waardedaling was het laagst in Zeeland met een daling van slechts 0,1 procent.

In juni zijn ongeveer 9.500 bestaande huizen verkocht. Dit is 13 procent lager dan juni 2010.

In de cijfers over de maand juli zit het effect van het verlagen van de overdrachtsbelasting wel verwerkt. Naar verwachting zal de dalende trend doorbroken worden.

Lees ook:Minder huizen verkocht in november
Lees ook:In oktober weer minder huizen verkocht
Lees ook:Prijsdaling koopwoningen stuk groter in november
Lees ook:Huizenprijzen ook in juli omlaag
Lees ook:Huizenprijzen dalen snel

2 reacties op “Daling huizenprijzen blijft constant

 1. Frits

  Via onze website http://www.hypohypo.nl zien wij al meer hypotheek aanvragen binnen komen. Als de prijzen nu gelijk blijven lijkt het mij duidelijk dat de markt wel weer eens op de retour zou kunnen zijn. We hebben kwartaal na kwartaal de prijzen en verkoop aantallen zien dalen. Mogelijk dat we nu op het diepste punt zitten. Goed van de overheid dat ze die overdrachts belasting dus hebben verlaagt om nog een extra impuls te geven. Nu nog even afwachten of ze deze verlaging lang zullen blijven vol houden.

    /  
 2. David

  @Frits:
  De huizenprijzen zijn helemaal niet gelijk gebleven. De daling is gelijk gebleven. Dus het gaat nog even ‘slecht’ als voorheen. De titel is inmiddels ook aangepast. De bodem is nog lang niet bereikt. De meeste mensen zijn namelijk niet gedwongen te verkopen, dus wachten ze met het aanpassen van hun prijs. Ik ben bang dat er de komende jaren een constante daling zal plaatsvinden van zo’n 2% met een kleine hik in 2011 dankzij de overdrachtsbelasting verlaging. Alleen als er iets grondig verandert zal de daling sneller zijn(bijvoorbeeld hogere rente, werkeloosheid, of afschaffing HRA). Een scenario voor hogere prijzen zit er niet in lijkt mij. Behalve natuurlijk na een periode van hoge inflatie. Na zo’n periode zouden de prijzen omhoog kunnen omdat het geld minder waard is, en de rente niet enorm hoog.

  Als verkopers nou de prijs eens flink lager zouden maken(15%-30%), Dan zie ik wel weer kansen voor de markt. Nu is een huis kopen voor de taxatiewaarde een garantie op 10%-20% verlies.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.