Help, mijn hypotheek komt onder water?

Door de dalende huizenprijzen, komen er steeds meer hypotheken onder water. Dat houdt in dat de schuld hoger is dan de waarde van het huis.

Banken kunnen relatief goedkoop hypotheken verstrekken, doordat ze het huis als onderpand hebben. Op het moment dat de huiseigenaren de maandlasten niet meer kunnen opbrengen, kunnen ze de waarde uit het huis halen door het huis te verkopen. Als de waarde van het huis lager is dan de resterende hypotheek op het huis, biedt deze extra zekerheid voor de bank slechts een schijnzekerheid.

Het huis is de onderpand van de lening
Bij een hypotheek, dient het huis als een onderpand. Bij dalende huizenprijzen dreigt er gevaar uit verschillende hoeken. Ten eerste kan het huis niet meer zo eenvoudig verkocht worden. Dalende huizenprijzen gaan namelijk vaak gepaard met meer aanbod aan huizen en huizen die langer in de verkoop staan. Ten tweede zal het huis ook minder gaan opleveren bij een gedwongen verkoop. In tijden dat de huizenprijzen zakken, zullen banken ook kritischer zijn bij het verstrekken van hypotheken.

Wat kunt u doen om te voorkomen dat u hypotheek onder water komt?
De situatie begin 2012 was dat ongeveer 516.000 hypotheken onder water stonden. Dit is veroorzaakt door de dalende huizenprijzen in combinatie met de gebruikelijke hypotheekvormen die de laatste jaren afgesloten zijn. Iedereen wilde maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek, dus werd gekozen om de aflossing door te schuiven naar de toekomst. Dit hoeft op zich nog geen probleem te zijn, als er maar vermogen opgebouwd is in een polis.

Helaas hebben huisbezitters massaal gekozen voor een aflossingsvrije hypotheken in combinatie met een beleggingshypotheek. De aandelenbeurzen zijn de afgelopen jaren sterk gezakt, en de waardeopbouw in de polissen viel dus tegen.

Extra aflossen op de lopende hypotheek
Door extra af te lossen, kunt u de hypotheek terugbrengen naar een bedrag dat gelijk of lager is dan de huidige waarde van het huis. U blijft echter achter de feiten aanlopen, als de huizenprijzen blijven zakken. Toch is het verstandig om versneld van de schuld af te komen, als u gedeeltelijk een aflossingsvrije hypotheek hebt. De schuld moet toch een keer afbetaald worden en u weet niet hoe zwaar u het financieel nog gaat krijgen in de toekomst.

Huiseigenaren moeten zich goed beseffen dat ze bij een hypotheek die onder water staat, het huis niet kunnen verkopen zonder er schulden aan over te houden.

Lees ook:Eén miljoen huizen staan onder water
Lees ook:Verplicht extra aflossen op de hypotheek
Lees ook:Eén derde van de hypotheken van de Rabobank onder water
Lees ook:Helft huiseigenaren blijven met een restschuld zitten
Lees ook:1,4 mln huizen onder water

3 reacties op “Help, mijn hypotheek komt onder water?

 1. Audri

  HELAAS hebben huisbezitters massaal gekozen voor een aflossingsvrije hypotheken in combinatie met een beleggingshypotheek.
  HELAAS hebben banken, financiers en huizenbezitters onvoldoende rekening gehouden met mogelijke tegenvallers.
  HELAAS neemt onze overheid geen maatregelen om “uitwassen” fiscaal uit te sluiten.
  HELAAS geeft iedereen elkaar de schuld aan deze situatie, zonder aan een concrete oplossing te werken.

    /  
 2. Peter Lang

  Je kunt het de mensen niet kwalijk nemen dat ze gezwicht zijn voor de mooie verhalen van de hypotheekadviseurs en op basis van die adviezen voor een gevaarlijke hypotheekvorm (120% en niet aflossend) hebben gekozen. De regelgeving is vanaf 1990 zo vrij geworden dat dit allemaal kon. Nu zitten die mensen met de problemen. Vervroegd aflossen is het advies, maar waarvan moeten ze dat doen? Daar zo’n hypotheek opgevoerd was tot het hoogst mogelijke bedrag en de rente vaak kortlopend of variabel is, kunnen deze mensen nauwelijks nog de rente betalen. Het enige dat er voor ze op zit is inleveren: de auto verkopen en een aantal (luxe) zaken schrappen. Dat is waar we het over hebben. Fijn, nog bedankt he politici om die regels te schrappen die tot 1990 de consument moesten beschermen tegen dit soort zaken.

    /  
 3. Juul

  In het verleden is er naief gedacht over de waardeontwikkeling van onroerend goed en de ontwikkeling van de economie. Onterecht werd gedacht dat de beurskoersen zouden blijven stijgen en hetzelfde geldt voor de huizenprijzen. Achteraf dom, want iets dat blijft stijgen, moet ook een keer weer gaan zakken.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.