Hypotheekrenteaftrek

Er ontstaat steeds vaker discussie over de houdbaarheid van de hypotheekrenteaftrek, maar tot op heden blijft de regeling nog onveranderd in stand.

Bezitters van een eigen huis met een hypotheek, zijn gedeeltelijk financieel afhankelijk van het bedrag dat ze terugkrijgen van de Belastingdienst, in verband met de hypotheekrenteaftrek. Het bezitten van een eigen woning hoeft tegenwoordig niet meer gestimuleerd worden. De teruggave van een deel van de betaalde inkomstenbelasting is nu een zware last geworden voor de schatkist.

Hoeveel teruggave hebt u recht op uit de regeling van de hypotheekrenteaftrek?
De betaalde hypotheekrente voor de hypotheek die is afgesloten in verband met het aankopen van uw eigen woning, of ter verbetering van de eigen woning, is fiscaal aftrekbaar. Indien u maandelijks €1.000 aan hypotheekrente moet betalen, mag u per jaar € 1.000 x 12 = € 12.000 aftrekken van uw inkomen in box één.

Het voordeel dat hier uit volgt is weer afhankelijk van de belastingschijf waar u de hypotheekrente van af mag trekken. De hoogte van de belasting varieert. Het bedraagt minimaal 33 procent en maximaal 52 procent. Naarmate het inkomen stijgt, wordt de belastingdruk op het hoogste deel van het inkomen ook steeds hoger.

Hypotheekrenteaftrek vooral aantrekkelijk voor de hoge inkomens
Er is geen maximum gesteld aan de hypotheekrenteaftrek. Dat wil zeggen dat de betaalde hypotheekrente voor een huis van € 150.000 aftrekbaar is, maar ook de betaalde hypotheekrente voor een huis van € 2.500.000. Hierdoor ligt het grootste voordeel bij de grootverdieners. Zij kunnen een groter bedrag aftrekbaar maken en ook nog tegen een hogere belastingtarief.

Wanneer krijgt u geld terug?
Jaarlijks uiterlijk per 1 april, moet u uw belastingaangifte indienen over het voorgaande belastingjaar. Dit is ook het moment om de teveel betaalde inkomstenbelasting terug te vragen. De uitbetaling zal plaatsvinden in de maanden juni en juli. De meeste huizenbezitters willen, of kunnen hier niet op wachten. Er bestaat een mogelijkheid om gedurende het belastingjaar zelf alvast een voorschot te vragen op het bedrag dat u uiteindelijk terug gaat ontvangen. Dit kunt u terugvragen in de vorm van een voorlopige teruggave.

De toekomst van de hypotheekrenteaftrek?
De huidige regeling is te kostbaar en daardoor onhoudbaar. Het is niet realistisch dat de hypotheekrenteaftrek in één keer zal worden afgeschaft, maar een matiging zal uiteindelijk een keer moeten plaatsvinden. Het is waarschijnlijk dat ze eerst de aftrekbaarheid van de zeer hoge hypotheken gaan beperken.

Lees ook:Hypotheekrenteaftrek is voor de grootverdieners
Lees ook:De bijleenregeling is een beperking van de hypotheekrenteaftrek
Lees ook:CDA wil aflossen hypotheken gaan stimuleren
Lees ook:In plaats van hypotheekrenteaftrek, stimuleer aflossen
Lees ook:Annuïteitenhypotheek dure oplossing voor starters

Eén reactie op “Hypotheekrenteaftrek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.