Ontbindende voorwaarden bij het kopen van een huis

Het kopen van een huis is een aankoop met grote financiële gevolgen. In de meeste gevallen is het verstandig om bepaalde ontbindende voorwaarden op te nemen.

Vanaf het moment dat u het voorlopig koopcontract hebt getekend, hebt u nog drie dagen bedenktijd. Daarna is de koop definitief. De overdracht kan nog maanden duren, maar de partijen hebben in ieder geval een akkoord bereikt.

Over het algemeen worden er in het voorlopig koopcontract ontbindende voorwaarden opgenomen. Deze omschrijven voorwaarden in welke omstandigheden de koopovereenkomst nog kan worden ontbonden.

Ontbindende voorwaarden moeten altijd op schrift worden vastgelegd in het voorlopig koopcontract. De meest bekende ontbindende voorwaarde is dat de koper de financiering eerst moet afronden voordat de koop definitief is. Hieronder treft u een aantal belangrijke ontbindende voorwaarden aan.

Ontbindende voorwaarde: drie dagen bedenktijd
Dit is een bepaling die altijd geldt, ook als deze niet in het voorlopig koopcontract is opgenomen. Het is namelijk een dwingend wettelijke recht. In de bedenktijd moeten minimaal twee werkdagen zitten. Hierdoor kan in de praktijk een langere bedenktijd in dagen gelden.

Ontbindende voorwaarde: resultaten bouwkundig rapport
De kopers van een huis hebben een onderzoeksplicht en de verkopers hebben een meldingsplicht. Toch is het aan te raden om nader onderzoek te verrichten naar wat u koopt. De verkopers weten niet alles, en zullen alleen melden waarvan ze zelf vinden dat ze het moeten melden. De uitkomst van een bouwkundig rapport kunt u als ontbindende voorwaarde laten opnemen. Mocht uit deze keuring blijken dat u grote kosten moet maken, kunt u onder de koop uit. Door een dergelijke voorwaarde op te nemen kunt u ook in een gunstige onderhandelingspositie komen als er hoge kosten moeten worden gemaakt.

Ontbindende voorwaarde: de financiering
Op het moment dat een voorlopig koopcontract is getekend, kunnen de kopers de financiering pas afronden. De bank moet namelijk weten welk huis er gekocht gaat worden en voor welk bedrag. Pas dan kan de bank een oordeel vormen over het risico. In het voorlopig koopcontract kan een datum worden opgenomen waarop de financiering uiterlijk rond moet zijn.

Ontbindende voorwaarde: NHG
Naast de financiering kan het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie ook een voorwaarde zijn. Het definitief toekennen van deze garantie kan enkele weken in beslag nemen. In het geval de NHG niet verstrekt gaat worden, kunnen de kopers nog onder het contract uit.

Ontbindende voorwaarde: verkoop van eigen huis
Een ontbindende voorwaarde die de meeste verkopers niet zullen accepteren is de voorwaarde dat de kopers eerst hun eigen huis moeten verkopen. Eigenlijk komt het erop neer dat de koop pas door gaat zodra de kopers hun oude woning verkocht hebben. Dit kan een kwestie zijn van een paar weken, maar de verkoop kan ook nog jaren gaan duren of zelfs niet lukken.

Lees ook:Als koper van een huis afzien van de koop
Lees ook:Standaard een bouwkundig voorbehoud in een koopcontract
Lees ook:Het effect van een energielabel op de verkoop van een woning
Lees ook:Nut bouwkundig rapport wordt onderschat
Lees ook:Veel gemaakte fouten bij het kopen van een huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.