Hebben ze in het buitenland ook hypotheekrenteaftrek?

In Europa staat Nederland bekend als een land waar de gemiddelde inwoner een hoge hypotheekschuld heeft. Dit wordt met name veroorzaakt doordat ons belastingstelsel gericht is op het behouden van de hypotheekschuld door de hypotheekrenteaftrek.

Iemand die een huis koopt, kan de financiering hiervan regelen bij een bank. De bank schiet het geld voor, en de schuldenaar spreekt met de bank af om de lening binnen dertig jaar weer af te betalen. Tientallen jaren geleden waren dit over het algemeen lineaire hypotheken waarbij gedurende de looptijd de lening jaarlijks deels werd afbetaald. Door de hypotheekrenteaftrek is het mogelijk om de maandlasten te verlagen door de afbetaling van de schulden door te schuiven naar de einddatum van de hypotheek. De lage hypotheekrente wordt dertig jaar betaald en deze rentelasten zijn fiscaal aftrekbaar, maar hoe lang blijft dit nog bestaan in Nederland.


Hypotheekrenteaftrek in het buitenland – Zweden

Staat het doemscenario van Zweden ons ook te wachten in Nederland? In 1991 heeft de Zweedse overheid de hypotheekrenteaftrek drastisch beperkt. Dit is in die tijd niet zonder gevolgen gebleven, want de huizenprijzen stortte hierdoor volledig in. Hypotheekrente kon nog worden afgetrokken van het 30 procent belastingschijf. Dit zou voor Nederland inhouden dat ook de hogere inkomens de hypotheekrente nog wel volledig kunnen aftrekken, maar niet tegen de hogere belastingschijven.

Hypotheekrenteaftrek in het buitenland – Engeland
In Engeland is de beperking van hypotheekrenteaftrek (later de afschaffing) begonnen in 1979. Dit hebben zij niet in één keer gedaan maar in een paar stappen. Steeds werd het bedrag aan aftrekbare hypotheekrente verder beperkt. Bij de laatste stap was aftrek nog mogelijk voor maximaal £30.000. Dit plafond bleef in eerste instantie bestaan, maar de beperkingen werden toen over een andere boeg gegooid. Het maximumtarief voor de hypotheekrente werd in stapjes steeds verlaagd. In 1991 ging het nog maar over een tarief van 25 procent. Vanaf het jaar 2000 is de mogelijkheid om hypotheekrente af te trekken volledig van de baan. Deze methode heeft geen grote schade aangericht aan de huizenmarkt. Een groot voordeel was wel dat de economie ook in een goede staat verkeerde.

Hypotheekrenteaftrek in het buitenland – Duitsland en Frankrijk
Beide landen hebben geen fiscale mogelijkheden met de hypotheekrente. Duitsland kende tot voor kort wel een soort subsidieregeling om starters op de huizenmarkt te helpen, maar die is inmiddels ook beëindigd.

Lees ook:Gemiddelde huizenprijzen gelijk aan Belgische huizenprijzen
Lees ook:Laat de huizenprijzen maar zakken, gelijk afrekenen
Lees ook:Duurste huis in de verkoop: €9.999.999 k.k.
Lees ook:De bijleenregeling is een beperking van de hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek is voor de grootverdieners

Eén reactie op “Hebben ze in het buitenland ook hypotheekrenteaftrek?

 1. Audri

  Laten we eerst even stil staan bij het feit; waarom hebben wij in Nederland destijds deze regel ingevoerd. Denk even goed na over de primaire doelstelling.
  Dat was toch om het eigen woningbezit te bevorderen, met name voor de “gewone” man !

  Dan is de conclusie nu, dat deze doelstelling volledig uit z’n verband is gerukt en biedt dit voor veelverdieners en geweldige manier om fors belastingvoordeel te genieten, en vanzelfsprekend in een uiterst luxe woning te vertoeven voor relatief weinig geld.

  En juist dat is in het buitenland niet zo aan de orde !

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.