Nationale Hypotheek Garantie alleen voor starters?

Nu de plannen voor het beperken van de hypotheekrenteaftrek per 1 januari 2013 openbaar zijn gemaakt, komen er steeds meer initiatieven en alternatieven om de huizenmarkt te hervormen. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (uitvoerder NHG) kwam met het plan om de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitsluitend nog open te stellen voor starters op de huizenmarkt.

Minister Spies van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels aangegeven dat er geen plannen zijn om de NHG uitsluitend nog open te stellen voor een beperkte groep, waaronder starters. Ook doorstromers moeten recht blijven houden op deze garantieregeling. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen is ook op een ongelukkig moment gekomen met dergelijke plannen. De plannen om de hypotheekrenteaftrek per 2013 te beperken zijn al ingrijpend genoeg voor de huizenmarkt.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Bij het afsluiten of wijzigen van een hypotheek, heb je de mogelijkheid om tegen betaling een garantie aan jouw hypotheek te koppelen. Ondanks dat je de hypothecaire lasten op basis van het inkomen kunt dragen, kunnen zich toch veranderingen voordoen waardoor je in de financiële problemen terecht kunt komen.

Zie mijn volledige artikel op eyeOpen.nl

Lees ook:Afschaffen NHG voor niet-starters is het laatste duwtje
Lees ook:Weer meer huizen gedwongen verkocht
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek beperken
Lees ook:Huizenprijzen nog 7 procent omlaag
Lees ook:Open Huizen Dag van NVM – 29 september 2012

3 reacties op “Nationale Hypotheek Garantie alleen voor starters?

 1. Hans-Jürgens Redczus

  NIEUW FINANCIERINGSINSTRUMENT “PENTAIRE HYPOTHEEK”
  HELPT NEDERLAND GEGARANDEERD UIT DEZE SCHULDEN CRISIS !

  Via deze weg ontvangt u een korte berichtgeving over een veelbelovend initiatief dat u als burger en tevens de gehele woningmarkt wellicht zal omhelzen. 

  De oudedagvoorzieningen AOW en de pensioenen zijn minder stabiel gebleken dan eerst gedacht, idem de waarde van huizen en bedrijfspanden en de nadelen die daaruit voortkomen voor onze economie zijn evident. 

  Een simpele maar effectieve vernieuwing red onze huizenprijzen,pensioenen en AOW alsook onze bouw;- en woningmarkt incluis de betrokken economie,dus ons inkomen, namelijk door de verplichte premies mbt onze oudedagsvoorzieningen niet zoals tot nu toe te laten beheren door derden maar direct als aflossing voor de huizen en woningen te gebruiken. Immers iedereen woont in NL en kan zodoende zijn schulden veel sneller dan anders verminderen en tevens de economie helpen. 

  Feitelijk betekend dit dat verre weg de meesten van ons allen veel sneller en goedkoper in het bezit van een eigen woning/huis kunnen komen alleen al omdat de hypotheekrente wegvalt. 

  Ook de schatkistbewaarder zal uiteindelijk hiermee blij worden als door het CPB de integrale rekening opgemaakt zal worden. 

  Elke starter kan op deze basis al bij invoering van deze nieuwe hypotheekvorm “Pentaire Hypotheek” direct een huis /woning bij voorkeur naar ratio 1:3 inkomen, kopen. 

  En de vele  andere meerwaarden van deze pentaire aanpak voor de samenleving ,zoals dat ons geld niet meer in de bodemloze putten van de pensioenfondsen elders in de wereld verdwijnen maar als bouwstenen in Nl zelf benut worden voor degenen die nota bene deze bouwstenen zelf betalen,er dus geen subsidie bij hoeft,zal toch alle partijen en burgers moeten aanspreken. 

  Wat is een pentaire hypotheek en wat betekend deze naam.

  In het kort is het een economisch begrip voor de 5e sector.
  De primaire sector is de werkelijke geldscheppende sector namelijk deze waarin arbeiders producten vervaardigen die voor geld gekocht kunnen worden.
  De secundaire sector is de overheid die belasting heft op deze producten maar zelf geen geld schept door haar werkzaamheden,zij maakt namelijk geen producten maar beheerd zaken.
  De tertiare sector is de dienstensector alle werkzaamheden die verder als dienst worden beschouwd zorgen ook niet direct voor geld maar geven het eerder verdiende geld dat door de producenten annex arbeiders feitelijk alléén is geschapen,alleen maar door aan derden.
  De quartaire sector is ons onderwijs en wetenschapsgebied,die verdient feitelijk met al zijn waarden ook geen geld maar ontvangt het geld uit de circulatie tussen alle andere sectoren.
  De pentaire sector is de sector die al het werk doet dat door de samenleving zeer gewaardeerd word maar waarvoor degene die dit werk leveren geen vergoeding in geld opeisen zoals vrijwilligerswerk of bijvoorbeeld al hetgeen de huisvrouwen doen zoals:koken,schoonmaken,boodschappen doen, kinderen verzorgen enz enz. werkzaamheden die anders in rekening gebracht worden.
  Deze sector vraagt niet alleen geen geld maar ook geen rente over geld  in deze sector, dankzij deze mensen ontstaat feitelijk geen  schuld voor dezelfde zaken waar dit elders wel ontstaat,zie schuldencrisis.

  Dit initiatief zal  als een oproep aan alle partijen binnenkort via de in ontwikkeling zijnde site www.eigenhuiseerst.nl gepresenteerd worden met het verzoek om deze vernieuwing van onze oudedag-voorzieningen in hun nieuwe partijprogramma’s voor de a.s. verkiezing op te nemen. Namelijk om  als alternatief  de pentaire omzetting van onze verplichte premies op te nemen voor degene die dit wenselijk achten zoals bijvoorbeeld de starters zodat de kiezers/burgers zelf mogen beslissen of ze voortaan zelf voor hun oude dagvoorziening mogen zorgen op een wijze die hun oudedagvoorziening wel garandeert. Overigens niet alleen wat  het wonen betreft  is dankzij deze renteloze hypotheekvorm het huis vele malen sneller afgelost en kan via het erfrecht annex hypotheekrecht ook een financiële goed afgedekte oude dag gegarandeerd worden.

  Een rekenvoorbeeld  voor een stel starters van 25 jaar oud die beiden een modaal inkomen verdienen maakt voldoende duidelijk.

  Hypotheeksom 200.000 naar rato 1:3 zoals in de EU als de beste verhouding is vast komen te staan waarmee het jaarinkomen en de huiswaarde afgedekt zijn, 2 x modaal is 67 000 x3 =201000 €

  aflossing per jaar:
  bestaande jaarlijkse hypotheekaflossing = 12000€, via de pentaire hypotheek komt er nog minimaal 8000€ bij namelijk  AOW premie en pensioenpremie,lijfrentepolis = samen per jaar 20 000 €
  Feitelijke schuldenvrije bezit van het huis al na 10 jaar,dus dan zijn ze 35 jaar oud.
  Tot hun 65e willen ze gaan werken.
  Voor het gemak blijven ze in al die jaren hetzelfde verdienen dus kunnen ze 600 000 euro voor hun eigen oude dag via de staatsbank (Pentaire Hypotheek Bank)als waarborgfonds sparen,voldoende voor een oude dag in lengte van dagen.
  Rekenkundig laten we de gebruikelijke verhuizingen naar grotere en duurdere huizen enz achterwege alsook de loopbaan ontwikkelingen voor een betere salariering enz.Immers is met zwangerschappen en andere zaken die onverwacht geld gaan kosten ook rekening te houden en dat strepen we nu gewoon tegen elkaar weg. 

  In het huidige AOW stelsel, waar iedereen 1 dag bij een 5 daagse werkweek voor zijn oude dag werkt en vanuit gaande dat die ook 40 jaar lang werkt feitelijk dus alleen voor 8 jaar voor zijn oude dag spaart,dus als men 73 geworden is,zo stelt de schatkist bewaarder het,dan ontvangt men eigenlijk geld dat men niet zelf verdient heeft. We laten even rentewinsten over het gespaarde enz achterwege.
  De overheid is niet eerlijk en zegt dit dus niet zo duidelijk omdat ze namelijk met ons geld geheel onverantwoord omgaan. Daarom verhogen ze ook  de AOW premie die de hedendaagse gemiddelde oudere leeftijd zou afdekken, niet.

  Via de pentaire hypotheek kan feitelijk iedereen vanaf een minimum inkomen zijn woning cq.huis verwerven op basis dat de feitelijke huizenprijzen ook op het gemiddelde EU niveau zich bevinden.

  Deze pentaire aanpak zorgt ook dat er een cohesie in de gehele samenleving ondersteund gaat worden immers kruipen wij allen zodoende uit de schuldenval. 

  Er zitten aan deze aanpak natuurlijk nog veel meer haken en ogen aan vast en die zou de initiatiefgroep “Eigenhuiseerst”  graag met iedereen die belang bij heeft willen door discussïeren. 
  Bijvoorbeeld:
  In de overgangsfase ontstaat behoefte aan goedkope geldschepping waarmee de eerste hypotheken renteloos gefinacierd kunnen worden,dit kan op verschillen wijzen gebeuren via een waarborgfonds annex de oud bekende Nederlandse Hypotheekgarantie maar ook via verbeterde, vernieuwde geldscheppende instrumenten. 

  Wij houden ons voor uw bijdrage in deze  aanbevolen,

  H.-J.Redczus
  [email protected]

    /  
 2. Hypotheek met bkr

  goed artikel, zeer prettig om te lezen, ook ik leer elke dag weer wat bij over hypotheken.

    /  
 3. Hans-Jürgens Redczus

  Nu is het afwachten hoeveel marktpartijen en politieke dit instrument willen gaan implementeren.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.