Ingezonden vraag – Als starter nu kopen of afwachten?

Vraag:
Ik ben starter op de woningmarkt, ik heb momenteel lage huurkosten en heb samen met mijn partner een dubbel inkomen. Gezien de ontwikkelingen in de huizenmarkt (in Amsterdam) vroeg ik mij af wanneer in onze situatie het juiste moment is om een nieuwbouw eengezinswoning te kopen in Amsterdam. Mijn afweging is als volgt: ofwel nu kopen ofwel pas over 2 a 3 jaar.

Gezien de onzekerheid van de politiek en het beleid, de stijgende hypotheekkosten (annuitair in 30 jaar aflossen), de voorzichtigheid in de markt en de moeizame daling van de prijzen in grote steden zoals in Amsterdam zijn er zowel redenen om nu te kopen als redenen om nog langer te wachten.
Ik neig meer naar: nu kopen. Ik ben benieuwd naar jou mening.

Mijn antwoord (mening):
Deze vraag is moeilijk te beantwoorden door grote onzekerheden. Volgens de huidige plannen moet er vanaf 2013 verplicht annuitair afbetaald worden op nieuw gesloten hypotheken vanaf 2013. De komende maanden kunnen deze plannen nog volledig worden omgegooid, want deze beperking van de hypotheekrenteaftrek kwam niet voor in het verkiezingsprogramma van de PvdA.

Daarnaast zal ook de ontwikkeling van de huizenprijzen een grote rol gaan spelen. Dit hangt weer nauw samen met de hulp die verstrekt gaat worden aan starters om een hypotheek te kunnen krijgen. De starters moeten de huizenmarkt weer op gang helpen. De starters twijfelen en ondervinden ook grote moeite om een hypotheek te krijgen.

Het lijkt mij waarschijnlijk dat er nog concrete plannen worden gepresenteerd de komende weken. De VVD en PvdA hebben over enkele onderwerpen al gezamenlijke standpunten naar buiten gebracht, maar de plannen met de huizenmarkt en de hypotheekrenteaftrek ontbreken nog. Mijn mening is dat het verstandig is om de plannen van de VVD en de PvdA nog even af te wachten. Mogelijk komen ze met een stimuleringsplan die je niet mis wilt lopen.

Lees ook:PvdA denkt nog steeds aan een oplossing via de overdrachtsbelasting
Lees ook:Volgens VEH gaat het onnodig slecht met de huizenmarkt
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek beperken
Lees ook:Standpunten VVD en PvdA over de hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Principeakkoord gesloten over de huizenmarkt

3 reacties op “Ingezonden vraag – Als starter nu kopen of afwachten?

 1. Jeroen Stoop

  Beste Starter,
  Ik snap heel goed dat je met dit vraagstuk worstelt. Om een goede afweging te maken kun je ook niet te lang meer wachten. Kies je er namelijk voor om dit jaar nog te kopen dan zul je dat in oktober moeten doen om op tijd je hypotheek rond te hebben en nog gebruik te maken van de fiscaal aantrekkelijke hypotheekvormen(aflossingsvrij in combinatie met een spaarhypotheek. Overigens is er van de week al uitgesproken dat er niet veel meer gewijzigd zal worden ten opzichte van de huidige plannen. Ik vermoed dat er nog wel een kleine kans bestaat dat de overdrachtsbelasting voor starters verdwijnt. Voor het kopen van een nieuwbouwwoning maakt dat overigens niet uit.

  Bij elkaar zou ik er vanuit gaan dat er volgend jaar sprake is van 100% verplichte aflossing, fiscaal minder aantrekkelijke hypotheekvormen en dus hogere lasten. Ook kun je volgend jaar minder lenen.

  Je afweging hangt eingelijk van 3 zaken af:

  Kun je ook volgend jaar nog voldoende lenen om de beoogde woning te kopen? Zo nee, dan moet je dit jaar wel kopen.

  Denk je dat de prijzen meer gaan dalen dan dat een fiscaal voordeligere hypotheek je zal opleveren? Vraag je adviseur hoeveel een hypotheek dit jaar op de totale looptijd scheelt ten opzichte van volgend jaar en vergelijk dat met de verwachte daling. Zelf verwacht ik een daling van maximaal 7%.

  Hoe lang ben je van plan in de woning te blijven wonen? Wil je binnen een paar jaar weer verhuizen dan is het verstandiger om nog even te wachten ivm restschulden tenzij je voldoende eigen middelen hebt en bij een daling niet met restschulden blijft zitten.

  Ik hoop je hiermee verder te hebben geholpen in je afweging.

  Jeroen Stoop
  Directeur Makelaarsland

    /  
 2. buttlight

  niet doen als de h regeling word afgebouwd dalen de huizen prijzen met 30%. is tussen 1979 en 1989 ook al eens gebeurt ook toen kon je op eens minder lenen. Mijn advies ga 2 a 3 jaar sparen. en koop dan datzelfde huis. scheelt in de maand lasten en stress. is ook beter voor de relatie met je vriendin/vriend.
  bij ons veel eens gezins woningen met hoge hypotheken maar ook veel scheidingen.
  keuze is simpel je droom huis nu ten koste van je droom relatie
  even wachten en je kan ze alle bij houden en hebben

    /  
 3. Fred vd Veen

  Wij zitten met een vergelijkbaar probleem. Wij huren duur, maar helaas lukt het ons niet om een hypotheek te krijgen om een huis te kopen. Wij betalen bijna €900 huur en komen dus niet in aanmerking voor huurtoeslag. Een hypotheek van €250.000 kunnen wij met gemak opbrengen, maar er is geen bank die ons het geld wil verstrekken. Wij kunnen namelijk niet voldoende garanderen dat wij de maandlasten ook in de toekomst kunnen opbrengen. Het vreemde is dat wij eerder in de situatie terecht gaan komen dat wij de huur niet meer kunnen opbrengen. Er moet echt iets gebeuren tegen deze kromme beredenering van banken en de AFM.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.