Aantal executieveilingen met 50% toegenomen

Uit gepubliceerde cijfers van Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) blijkt dat er in het eerste half jaar van 2013 maar liefst 50% meer executieveilingen hebben plaatsgevonden. Dat is een forse toename als u erbij in overweging neemt dat banken minder snel over gaan tot een executieveiling.

In de eerste zes maanden van 2013 moesten 2.284 huizen gedwongen verkocht worden. In de eerste helft van 2012 was dit aantal nog 1.547. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door dalende huizenprijzen, werkloosheid en echtscheidingen. Deze cijfers hebben uitsluitend betrekking op de gedwongen verkochte huizen waarbij de hypotheek onder de condities van de NHG liep.

Zolang de huizenprijzen blijven dalen en de economische omstandigheden niet verbeteren, zal het aantal executieveilingen naar verwachting blijven stijgen. De WEW (uitvoerder van de NHG) verwacht in de tweede helft van 2013 in te moeten teren op het garantievermogen waar de WEW de restschulden uit financiert. Het garantievermogen is nog steeds ruim voldoende om de claims te kunnen dekken.

Lees ook:3700 huiseigenaren blijven zitten met een restschuld
Lees ook:Toch weer meer huizen gedwongen verkocht
Lees ook:Meer huizen verkocht in de VS
Lees ook:Eén op vijf huizen met verlies verkocht
Lees ook:Meer NHG hypotheken in eerste helft 2014

Eén reactie op “Aantal executieveilingen met 50% toegenomen

  1. Pieter

    Een belangrijke oorzaak van de crisis in de woningmarkt is te wijten aan de hebzucht van de potentiële kopers. De banken en andere kredietverstrekkers hebben onvoldoende hun zorgplicht op zich genomen om potentiële kopers te beschermen tegen hun eigen hebzucht. Hebzucht leid maar al te vaak tot een financiële ondergang. Wanneer het noodlot niet meer kan worden afgewend en een executieveiling kan niet worden voorkomen is het de taak van de ACM om er op toe te zien dat dit proces eerlijk verloopt. De berichten over prijsafspraken bij deze veilingen zijn zorgelijk. Verschillende malafide huizenhandelaren zijn beboet maar dat lost het probleem niet op.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.