Huizen zijn 4,4% goedkoper dan in augustus 2012

In augustus 2013 zijn de verkochte huizen voor 4,4% minder verkocht in vergelijking met één jaar eerder. De omvang van de daling is wel minder dan één maand geleden.

Er wordt een herstel van de huizenprijzen verwacht op korte termijn. Indien wij de laatste maanden naar de cijfers kijken zien wij dat de dalingen van de huizenprijzen inderdaad afzwakken. Deze conclusie kunt u ook trekken over deze cijfers van het CBS.


Het niveau van de huidige huizenprijzen is nu te vergelijken me de prijzen van begin 2003. Ten opzichte van 2008 zijn de huizenprijzen in totaal met 20% gezakt. In de eerste acht maanden van 2013 zijn er 12,9% minder huizen verkocht in vergelijking met de eerste acht maanden van 2012.

Kortom de huizenprijzen lijken te stabiliseren, maar wij zijn er nog niet.

Lees ook:Huizenprijzen zakken verder weg
Lees ook:Huizenprijzen met 2,1% gezakt in maart
Lees ook:Huizenprijzen blijven nog steeds dalen
Lees ook:CBS – Huizenprijzen met 6,3% gezakt
Lees ook:Zeer kleine stijging van de huizenprijzen

2 reacties op “Huizen zijn 4,4% goedkoper dan in augustus 2012

 1. Salute

  Dagelijks lees en hoor ik onjuiste en tegenstrijdige berichten over de ontwikkelingen op de Nederlandse huizenmarkt. Natuurlijk willen belangengroepen, zoals bijvoorbeeld banken en makelaars, ons doen geloven de woningmarkt weer aantrekt. Maar de huizenprijzen dalen nog steeds en het aantal verkopen van woningen zijn wederom lager in vergelijking tot voorgaande jaren. Met deze onjuiste informatie wordt juist het tegendeel bereikt dan de bedoeling is. Consumenten stellen hun plannen mede daaroor uit.

    /  
 2. Peter Lang

  @Salute, ik ben het met u eens dat door belanghebbenden de dingen vaak anders voorgesteld worden dan ze werkelijk zijn in de hoop ons aan te zetten tot kopen.
  Ook nu is de berichtgeving weer over-optimistisch. Als je de berichten leest lijkt het alsof de huizencrisis voorbij is en de prijzen elk moment weer kunnen gaan stijgen. Naar mijn mening is dat laatste niet het geval. De aantallen verkopen dalen nog steeds en de prijzen ook. Het is wel zo dat de daling afneemt. Verder is het zo dat de huizen die verkocht worden ver onder de vraagprijs weg gaan. Vijf jaar geleden stelde ik dat er zo’n 30% gebakken lucht in de huizenprijzen zat en ik denk dat de daling doorgaat totdat die 30% er uit is. Dan is de reële waarde bereikt en zal de markt stabiliseren. Velen zullen beweren dat er dan inmiddels een dusdanig huizentekort is dat de prijzen met een racevaart omhoog zullen gaan. Ook dat betwijfel ik, daar er nog veel meer factoren zijn die meespelen, zoals een vergrijzende bevolking die kleiner gaat wonen, wegtrekt, of overlijdt. Een verslechterende economie en steeds strengere hypotheekvoorwaarden en steeds minder HRA. Ga er dus maar vanuit dat de prijzen voor jaren op dat -30%-niveau zullen blijven hangen.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.