Studieschulden worden niet gemeld bij hypotheekaanvraag

Volgens het BKR worden studieschulden vaak bewust of onbewust niet gemeld bij een hypotheekaanvraag. Doordat deze schulden niet geregistreerd staan blijken deze schulden niet uit de BKR toetsing.

Bijna 40% van de afgestudeerden geeft de studieschuld niet op bij het aanvragen van een hypotheek. Dit blijkt uit onderzoek van het BKR. Daarnaast blijkt ook dat ze er niet van op de hoogte zijn dat deze schulden gemeld moeten worden. Dit wordt mede veroorzaakt doordat ze nog niet aan het afbetalen zijn. De aflossing kan namelijk onder voorwaarden uitgesteld worden.

Persoonlijk denk ik dat het in de meeste gevallen bewust verzwegen wordt. Het is al lastig genoeg om een hypotheek te krijgen. Ze gaan het niet lastiger maken door ook nog studieschulden op te biechten. In veel gevallen is het namelijk onterecht dat hypotheekleningen niet verstrekt worden.

Huren duurder dan kopen
Stel, een jong stel huurt een huis voor €750 in de maand. Ze zijn afgestudeerd en hebben beide een baan met een nog relatief laag inkomen. Ze staan aan het begin van hun carrière en het inkomen zal de komende jaren stijgen. De huur kunnen ze eenvoudig opbrengen, maar het liefst willen ze een huis kopen. Ze verdienen genoeg om een huis te kunnen kopen, maar de bank wil geen hypotheek verstrekken. Ze hebben namelijk beide een tijdelijk contract. Een koophuis gaat hun netto €500 per maand kosten. De lasten kunnen ze dus dragen, maar de bank houdt vast aan de normen. Zodra één van beide een vast contract krijgt kunnen ze alsnog een huis kopen.

Om niet weer een afwijzing van de bank te krijgen kunnen ze eventuele studieschulden beter niet noemen. In hoeverre dit verstandig is laat ik in het midden, maar ik kan het mij wel voorstellen. De €250 per maand die ze besparen op de woonlasten kunnen ze gebruiken voor de aflossing van de studieschulden.

Lees ook:Met studieschulden geen huis kunnen kopen
Lees ook:Hypotheek niet meer kunnen betalen
Lees ook:Doorgerolde hypotheek?
Lees ook:Hypotheekschuld bedraagt 645 miljard euro
Lees ook:Huis niet verkopen, maar ruilen

2 reacties op “Studieschulden worden niet gemeld bij hypotheekaanvraag

 1. Jong

  Volkomen terecht dat studieschulden worden verzwegen. Banken hebben ons tot 2008 opgelicht en wij zijn nu aan de beurt.

    /  
 2. Fimar Schuldhulpverlening

  @Jong

  Zou je dieper kunnen ingaan op wat je precies bedoelt

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.