Van een huurhuis naar een koophuis

De negatieve jaren voor de huizenmarkt lijken achter ons. De komende maanden/jaren zullen veel huurders alsnog besluiten om een huis te kopen. Overstappen naar een koophuis vraagt om andere verzekeringen.

Voor de Vastelastenbond heb ik een artikel geschreven over de andere verzekeringsbehoefte voor een koophuis in vergelijking met een huurhuis. Als eigenaar van het huis moet u vooral letten op de opstalverzekering. Deze verzekering compenseert schade aan uw woonhuis. De belangrijkste dekkingen in deze verzekering zijn de dekkingen tegen brand, storm en inbraak. Deze verzekering wordt verplicht gesteld door de hypotheekbank.

Aanpassen van de inboedelverzekering
Bij een verhuizing moet de inboedelverzekering ook gewijzigd worden. Eventueel op de inboedelverzekering meeverzekerde huurdersbelang in verband met aangebrachte verbeteringen in het huurhuis kan verwijderd worden.

De aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering worden belangrijker
Als eigenaar van een huis bent u ook verantwoordelijk voor schade door het huis. Deze aansprakelijkheid is standaard meeverzekerd op de zogenaamde AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). Gaat u op zoek naar een koophuis? Sluit dan een rechtsbijstandsverzekering af. Let wel goed op, want er kunnen beperkingen gesteld worden bij het nieuw afsluiten van deze verzekering. Bijvoorbeeld de eerste maanden een beperktere dekking.

Het risico van het overlijden
Bij overlijden moet de overgebleven partner de maandlasten alleen kunnen dragen. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten met een verzekerd bedrag ter hoogte van het hypotheekbedrag, wordt de hypotheekschuld bij overlijden volledig afbetaald. Deze verzekering is verplicht bij het afsluiten van een hypotheek.

Lees ook:De beste redenen om een huis te kopen
Lees ook:Jongeren huren liever een huis
Lees ook:Kiezen voor een huurhuis in plaats van een koophuis
Lees ook:Let op de verzekeringen voor uw woonhuis
Lees ook:Huren van een huis wordt populairder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.