1,4 mln huizen onder water

Volgens cijfers van het CBS stonden één jaar geleden 1,4 miljoen koophuizen onder water. De hypotheekschuld op deze huizen oversteeg de verkoopwaarde van het huis. Op dit moment zullen zelfs nog meer huizen onder water staan.

Begin 2012 stonden er nog 1,1 miljoen huizen onder water. Sinds 2008 is het aantal huizen met een onderwaarde verdrievoudigd. Eén jaar geleden stond één op de drie huizen onder water. Hierbij moet wel worden aangetekend dat deze cijfers vertekend zijn. De waarde in de aan de hypotheken gekoppelde spaarconstructies zijn namelijk niet meegenomen.

Vooral jonge gezinnen bezitten een huis met onderwaarde
Vooral de huiseigenaren die hun huis gekocht hebben vanaf 2003 hebben een te hoge hypotheekschuld in vergelijking met de waarde van het huis. Bij ruim twee derde van de huishoudens met een huis met een onderwaarde zijn de eigenaren jonger dan 45 jaar. Deze groep heeft het huis gekocht in de duurste periode en hebben hypotheken waarbij de lage maandlasten de belangrijkste eigenschap zijn. In de jaren vóór de kredietcrisis werd er nauwelijks gelet op de kwaliteit van de hypotheek. De laagste maandlasten gaven de doorslag.

De huizenprijzen zijn nu aan het stabiliseren, maar zijn nog steeds 1,7% lager in vergelijking met één jaar geleden.

Lees ook:Weer meer huizen onder water
Lees ook:Eén miljoen huizen staan onder water
Lees ook:Nog steeds 340.000 huizen staan onder water
Lees ook:Help, mijn hypotheek komt onder water?
Lees ook:De Nederlandsche Bank is positief over de huizenprijzen

Eén reactie op “1,4 mln huizen onder water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.