Appartement kopen of huren?

Voor Huislijn.nl heb ik een blog geschreven over de financiële verschillen tussen het huren en het kopen van een appartement. Op korte termijn is er een licht voordeel voor het huren, maar op lange termijn is het kopen de beste keuze.

In het voorbeeld heb ik rekening gehouden met eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek, maar bijvoorbeeld ook met de kosten van onderhoud in het geval je een appartement koopt.

In het voorbeeld ben ik uitgegaan van een huurprijs van €699 (geeft nog net recht op huurtoeslag) en een hypotheek van €160.000. Om een dergelijke hypotheek te krijgen, moet je minimaal een jaarinkomen hebben van €35.000. Met zo’n inkomen bestaat er geen recht meer op huursubsidie. Ondanks dat zijn de maandlasten voor de huurder licht lager.

Het is toch verstandig om een appartement te kopen, want maandelijks los je een deel van de hypotheek af. Een eventuele daling van de huizenprijzen maakt geen verschil op lange termijn. Over maximaal dertig jaar is het huis toch volledig afbetaald.

Zie mijn blog en de verdere toelichting op de berekening op Huislijn.

Lees ook:Huis kopen is gewoon verstandiger
Lees ook:Gunstig moment om een huis te kopen
Lees ook:Een huis leasen in plaats van kopen
Lees ook:Huis kopen voor 29.000 euro (vraagprijs)
Lees ook:De beste redenen om een huis te kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.