Het effect van een energielabel op de verkoop van een woning

verkochtBij de verkoop van een woning is het sinds 1 januari 2015 verplicht om een definitief energielabel aan te leveren aan de koper. Dit energielabel gaat van A (heel energiezuinig) tot G (totaal niet energiezuinig). Aan de hand van het label kunnen kopers een inschatting maken van de toekomstige energiekosten. Wat voor effect heeft een energielabel op de verkoop van een woning?

Het energielabel: voorlopig en definitief

Begin vorig jaar hebben alle woningeigenaren een voorlopig energielabel voor hun woning toegestuurd gekregen van de Rijksoverheid. Dit voorlopige energielabel is gebaseerd op onder andere het bouwjaar, de oppervlakte en het woningtype. Dit is dus slechts een inschatting. Als je je woning wilt verkopen, moet je een definitief energielabel aanvragen. Controleer of de ingevulde woninggegevens kloppen en geef eventueel bewijs van energiebesparende maatregelen door die een beter label kunnen opleveren. Deze gegevens worden gecontroleerd door een erkend deskundige. Het aanvragen van een definitief energielabel kost enkele tientjes aan administratiekosten. Maar doe je dit niet en lever je bij de verkoop geen definitief label? Dan kun je een boete krijgen van maximaal € 405,-.

Invloed op de verkoopprijs

Wat betekent een goed – of juist slecht – energielabel voor de verkoopprijs? Uit onderzoek van het VastgoedLAB van de Tias Business School‎ blijkt dat een woning met het beste energielabel (energielabel A) €12.000 méér oplevert dan de gemiddelde verkoopprijs. Daarentegen leveren woningen met het slechtste energielabel (energielabel G) gemiddeld juist € 13.000 minder op en is de verkooptijd hierbij gemiddeld 70 dagen langer. Het energielabel heeft dus wel degelijk een effect op de verkoopprijs én verkooptijd.

Energielabel verhogen

Ben je van plan je woning te verkopen? Dan kunnen energiebesparende maatregelen een investering zijn. Als je ervoor zorgt dat je woning energiezuiniger wordt, kun je namelijk een hoger energielabel aanvragen. Let wel op: je moet dan wel bewijs kunnen aanleveren. Denk hierbij aan een bouwtechnisch rapport, de factuur en foto’s. Succes!