Met studieschulden geen huis kunnen kopen

De studiefinanciering is voor een groot deel vervangen door het leenstelsel. Er moet vaak geleend worden om te kunnen studeren. Studieschulden maken een hypotheek afsluiten een stuk lastiger.

Door schulden wordt het moeilijker om een hypotheek te krijgen. Dat geldt ook als een studieschuld onder zeer gunstige voorwaarden kan worden terugbetaald. Het zal veel starters op de huizenmarkt niet lukken om een hypotheek te krijgen door een hoge studieschuld. Maar er zijn mogelijkheden.

Zonder studieschulden is het al lastig om een hypotheek af te sluiten
Tijdens de crisisjaren van 2008 tot en met 2014 zijn de huizenprijzen hard gezakt. Hier hebben de banken ook een wijze les van geleerd. De te ruime acceptatienormen voor hypotheken hebben ervoor gezorgd dat veel gezinnen eigenlijk een hypotheek hebben afgesloten boven hun stand. Bij een geringe tegenslag waren deze gezinnen al niet meer in staat om de maandlasten op te brengen. Achteraf gezien is er te weinig rekening gehouden met de mogelijkheid dat de huizenprijzen ook hard kunnen dalen. Tot de crisis werd namelijk nog gedacht dat het huis altijd nog verkocht kon worden bij tegenslagen. Zo eenvoudig ligt het niet als de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van het huis.

Studieschuld of een spaarkapitaal
Het maakt na afronding van de studie een groot verschil of je begint met een schuld, of je hebt geld achter de hand. De tijden dat een huis inclusief kosten volledig gefinancierd kon worden met een hypotheek liggen achter ons. Als koper moet je de bijkomende kosten vaak al deels zelf betalen. De regeling van de hypotheekrenteaftrek zal in de toekomst nog verder versoberd worden. Tientallen procenten van de koopsom van een huis zelf eerst moeten sparen is een mogelijkheid om de regeling te versoberen. Eerst sparen voordat er een huis kan worden gekocht is niet onwaarschijnlijk.

Probeer de studieschuld zo laag mogelijk te houden
Voor studenten is het zeer eenvoudig om geld te lenen. De lasten en voorwaarden zijn namelijk gunstig in vergelijking met de commerciƫle banken. Toch is het slim om de studieschuld zo laag mogelijk te houden. Na afronding van de opleiding zal het namelijk al lastig genoeg worden om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Let ook goed op de voorwaarden die gesteld worden. In welke gevallen krijg je kwijtschelding? En per wanneer ben je rente verschuldigd over de lening?

Lees ook:Doorgerolde hypotheek?
Lees ook:Studieschulden worden niet gemeld bij hypotheekaanvraag
Lees ook:Steeds meer betalingsachterstanden op hypotheken
Lees ook:Als koper van een huis afzien van de koop
Lees ook:Horrorhypotheken: uitzending Zembla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.