Huis kopen? Laat tweede inkomen buiten beschouwing

Bij een stijging van het inkomen laten wij de uitgaven ook stijgen. Vanuit dezelfde gedachte kopen wij ook een huis die wij maximaal kunnen betalen. Wees voorzichtig met het aangaan van financiële verplichtingen. Koop een huis op één inkomen.

Op het internet zijn de rekentools om de maximale hypotheek op basis van het inkomen te berekenen populair. Veel potentiële huizenkopers gaan eerst kijken wat ze kunnen lenen op basis van het gezinsinkomen en zoeken het huis dat daarbij past. Eigenlijk is het logischer om een huis te kopen afgestemd op de wensen en het inkomen.

Meer te besteden, meer uitgeven
Bij het stijgen van de inkomsten is het mogelijk om te kiezen voor meer luxe. Het gevaar is dat wij steeds meer luxe willen en steeds meer geld uitgeven. Bij een sterke stijging van het inkomen, komt een grotere auto en een luxer huis binnen handbereik. Tot 2009 hebben wij ons maximaal in de schulden gestoken. Door de kredietcrisis zijn de meeste mensen voorzichtiger geworden.

Hypotheek afsluiten op basis van het gezinsinkomen
Bij het kopen van een huis ben je afhankelijk van het bedrag aan hypotheek dat de bank wil verstrekken op basis van het inkomen. Door de maximale verstrekking afhankelijk te maken van twee inkomens, kun je een hogere hypotheek krijgen. Tot 2009 was het vaak ook noodzakelijk om twee inkomens mee te rekenen, want de huizenprijzen waren torenhoog. Door de sterke daling van de huizenprijzen en de economische teruggang is wel duidelijk het gevaar van het maximaal financieren gebleken. Een hypotheek op basis van twee inkomen maakt de financiële huishouding wel erg kwetsbaar. Bij het wegvallen van één inkomen ontstaat er al een groot probleem.

Lees ook:Hypotheek baseren op één inkomen
Lees ook:Maximale hypotheek niet verder verlagen
Lees ook:Scheefwoners krijgen vanaf 1 juli 2013 straf
Lees ook:Aantrekkende huizenmarkt is nog steeds kwetsbaar
Lees ook:Strengere hypotheeknormen vanaf 2015

Eén reactie op “Huis kopen? Laat tweede inkomen buiten beschouwing

  1. Sjoukje - www.meergeldminderstress.nl

    Dat zou inderdaad heel verstandig zijn. Soms zou ik willen dat wij destijds die discipline hadden gehad. Lastige alleen is wel dat we dan ook niet zo fijn gewoond hadden…

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.