Huizenprijzen stijgen in 2017 met 7,6 procent

Huizenmarkt.blog.nlDe economen van de Rabobank stellen de verwachte stijging van de huizenprijzen in 2017 naar boven bij naar 7,6%. Wel verwachten ze een dip in de huizenverkoop in de tweede helft van 2017. Regionaal stijgen huizenprijzen te hard.

In de eerste helft van 2017 is er op hypotheken van de Rabobank veel extra afbetaald. In totaal heeft de bank maar liefst €8,3 miljard aan extra aflossingen ontvangen. Naar verwachting wordt dat veroorzaakt door de zeer lage spaarrente. De marktaandeel van de Rabobank op spaargebied is maar liefst 34%. Eén op de drie spaarders zitten dus bij de Rabobank. Zij ontvangen een spaarrente op de reguliere spaarrekening zonder beperkingen 0,10%. Het gaat dus echt nergens meer over. Dan maar extra aflossen denken velen.

Sterke daling in huizenverkopen?

De eerste helft van 2017 ging het goed met de huizenverkoop. De Rabobank gaat uit van een daling in het tweede helft van het jaar in vergelijking met de tweede helft van 2016.  In totaal zullen er in 2017 ongeveer 240.000 huizen verkocht worden. De gemiddelde verkoopprijs ligt na het tweede kwartaal op €260.000. In vergelijking met vorig jaar is dat een stijging van €21.000.

Zit er weer een dip aan te komen?

De huizenprijzen worden in sommige delen van het land flink opgedreven. Dit komt enerzijds door investeerders die bijvoorbeeld in Amsterdam een graantje mee willen pikken. Anderzijds door grote bedragen aan geld van bijvoorbeeld schenkingen. Huizen worden (deels) contant afgerekend. Hierdoor liggen de koopsommen gemiddeld hoger. Als de prijzen te hard stijgen, kan er ook weer een bubbel ontstaan die een keer weer gaat knappen.

Lees ook:Huizenprijzen met 10% gezakt in één jaar
Lees ook:Meer NHG hypotheken in eerste helft 2014
Lees ook:Verbetering van de huizenmarkt zet ook in de tweede helft van 2015 door
Lees ook:Huizenprijzen 7% onderuit in 2013
Lees ook:Huizenprijzen dalen in 2014 met 0,3%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.