Stijgende huurprijzen een extra reden om te kopen?

De huurprijzen in de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van 2016 met 6,2% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Wie niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning wordt op deze manier genoodzaakt om een huis te kopen in plaats van huren.

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter bedroeg in het eerste kwartaal van 2015 nog €12,61. De prijs is gestegen naar €13,38. Dit zou deels veroorzaakt zijn door de grote vraag naar huurwoningen. Daarnaast komt het door de bemiddelingskosten die verhuurders in bepaalde gevallen zelf moeten dragen.

Wat kost een sociale huurwoning aan huur?
Een sociale huurwoning heeft een maximale huurprijs van €710,68 (2016). Bij het nieuw toewijzen van deze woningen mag er maximaal een huur worden gevraagd €628,76 voor een drie- en meerpersoonshuishoudens en €586,68 aan huishoudens van één of twee personen. Voor een klein deel van de huizen van wooncorporaties mogen er hogere prijzen gehanteerd worden. Het wel of niet toewijzen is sterk afhankelijk van het inkomen.

Geen sociale huurwoning? Dan maar kopen
Door de prijsontwikkelingen in de vrije sector worden huurders eigenlijk gedwongen om toch maar te kopen. Helaas is het vaak niet zo eenvoudig, want veel Nederlanders kunnen om verschillende redenen geen hypotheek krijgen. Vooral de gezinnen die net niet voor een sociale huurwoning in aanmerking komen hebben een probleem.

Lees ook:Kleine huurwoningen tot 900 euro
Lees ook:Huurders met hoog inkomen het huis uit
Lees ook:Scheefwoners krijgen vanaf 1 juli 2013 straf
Lees ook:Huren per juli 2014 fors omhoog
Lees ook:Een koophuis voor de helft van de prijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.