Doorgerolde hypotheek?

De banken hebben weer iets nieuws bedacht om hun eigen positie te verbeteren. Na de zomer gaat het mogelijk worden om bij het kopen van een ander huis, de opgelopen schulden uit het verkochte huis mee te financieren.

Bij hypotheken die afgesloten zijn zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) moet de voormalige huiseigenaar zelf opdraaien voor de ontstane schulden na verkoop van het huis. Bij hypotheken met NHG neemt de stichting de schulden (onder voorwaarden) op zich.

In het geval de huizenprijzen blijven zakken, zal het ook steeds vaker voorkomen dat huizen verkocht gaan worden met een schuld in plaats van een overwaarde. Hier gaan de banken nu al op inspelen door mogelijkheden te bieden om de schulden op te nemen in de nieuwe hypotheek.

In de praktijk vissen de banken vaak achter het net bij schulden die zij moeten verhalen na een verkoop van een huis. De schuldenaren komen namelijk vaak in de schuldsanering terecht. Na een periode van drie jaren in deze regeling worden de resterende schulden kwijtgescholden. Deze regeling kosten de banken veel geld.

Ik moet nog zien of de doorgerolde hypotheek een succes gaat worden. De schuldenaren moeten namelijk wel een hypotheek kunnen opbrengen waarin ze ook nog de schulden uit hun vorige woning hebben opgenomen.

Lees ook:Eén derde van de hypotheken van de Rabobank onder water
Lees ook:Help, mijn hypotheek komt onder water?
Lees ook:Hypotheek niet meer kunnen betalen
Lees ook:Hypotheekschulden afschrijven?
Lees ook:Hypotheek baseren op één inkomen

Eén reactie op “Doorgerolde hypotheek?

  1. Sietse Regnerus, Huis & Hypotheek Sneek

    Ik denk dat doorrollen kan werken in bepaalde situaties. Tenmiste als wordt getoetst op basis van het inkomen in de nieuwe situatie (met een eventuele doorrol). Als men op basis van die normen het verlies op de huidige woning kan financieren, dan hoeft er in principe geen probleem te zijn.
    Echter, voor mensen die nu al in een schuldsanering dreigen te komen, zal dit niet werken, dat moge duidelijk zijn. Maar ik denk dat in deze situatie de banken ook niet zullen meewerken aan doorrollen. Maar ook al doen ze dit wel, dan is de burger toch blij? Het dreigende probleem is niet onmiddellijk maar vooruitgeschoven!
    Ik wist ook wel wat ik persoonlijk liever had. Kleiner gaan wonen met doorrollen tegen een uiteindelijk lagere maandkosten of financiele problemen bij het blijven wonen in de huidige nog te verkopen duurdere woning…

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.