Extra aflossen op hypotheek alleen verstandig bij voldoende vrij spaargeld

Het extra aflossen op de hypotheekschuld is de laatste jaren flink populairder geworden. Het kan woningbezitters helpen te voorkomen dat zij na een gedwongen verkoop van hun woning achterblijven met een restschuld. Is extra aflossen op de hypotheek altijd verstandig? Dat hangt af van verschillende factoren. U kunt online uw maandlasten hypotheek berekenen, maar u kunt natuurlijk ook met een hypotheekadviseur om tafel gaan om te kijken wat voor mogelijkheden er zijn en wat hiervan voor u de consequenties zijn. U stopt het geld vast in de stenen, verlaagt daarmee de bruto en netto maandlasten van de hypotheek, maar u kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met de bijleenregeling.

Geld in stenen

Het extra aflossen op de hypotheek zorgt ervoor dat u het geld in stenen steekt. Stel dat u een hypotheek heeft van €250.000, voor een woning met een WOZ-waarde van €260.000. Indien u €20.000 extra aflost op uw hypotheek betekent dit dat de hypotheekschuld daalt naar €230.000. Het bedrag dat u extra aflost is nog altijd van u, maar komt pas weer beschikbaar op het moment dat u de woning verkoopt (en geen nieuwe meer koopt).

Bijleenregeling bij verhuizingen

Wilt u verhuizen naar een andere koopwoning? Dan dient u op basis van de bijleenregeling opnieuw al het eigen geld uit de oude woning in de nieuwe woning te steken. In het geval van het voorbeeld levert de woning bijvoorbeeld €260.000 op. Koopt u een nieuwe woning van €275.000? Dan kunt u hier een hypotheek voor afsluiten, maar dient u de €30.000 aan overwaarde (verkoopwaarde – hypotheekschuld) opnieuw in de aankoop van de woning te steken, om maximaal gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek. Doet u dit niet? Dan geldt de hypotheekrenteaftrek niet voor het bedrag dat u aan eigen geld aan de woning wilt onttrekken.

Woning, werk en het gezin

Op het moment dat u van plan bent om extra af te lossen is het verstandig om na te denken over de toekomst. Bent u van plan te gaan verhuizen naar een andere koopwoning, verwacht u wijzigingen met betrekking tot uw werk of oplopende kosten binnen het gezin? Los alleen extra af met vrij spaargeld dat u niet nodig zal hebben, tot aan het eind van de looptijd van de hypotheek die u afsloot. Extra aflossen zet het geld vast in de stenen, tot op het moment dat de hypotheek afloopt of u de woning verkoopt en u daar geen andere woning voor terugkoopt. U kunt op Hypotheekberekenen.nl nagaan wat een aflossing u aan maandlasten scheelt, of er contact opnemen met een hypotheekadviseur.

Lees ook:Hypotheek, wel of niet extra aflossen?
Lees ook:Lage spaarrente of hypotheek aflossen?
Lees ook:Extra aflossen voor meer woongenot
Lees ook:DNB roep op om hypotheek versneld af te lossen
Lees ook:Belasting betalen over de overwaarde?