Huis verkopen om de te dure hypotheek

De meeste huiseigenaren kiezen voor een rentevaste periode van 10 jaren. Een langere looptijd geeft voor een langere periode zekerheid, maar dat kan ook negatief uitpakken. Als de rente vervolgens sterk gaat zakken, kan de vastgelegde hypotheekrente veel te hoog zijn. Bij een zeer lage marktrente kan het aantrekkelijk zijn om het huis te verkopen.

Bij het afsluiten van een hypotheek kies je voor welke periode de hypotheekrente wordt vastgelegd. Over het algemeen geldt dat een langere rentevaste periode zorgt voor een hogere hypotheekrente. In tijden met lage hypotheekrentes is dat aantrekkelijk, tenzij de rente nog verder zakt. Bij een uitzonderlijk laag rentestand kan het te overwegen zijn om het huis te verkopen.

Je zit vast aan een hoge hypotheekrente! Wat kun je er tegen doen?
Een rentevaste periode is een afspraak tussen de geldverstrekker en de huiseigenaar. Als de huidige hypotheekrentes lager zijn dan de rentes in de huidige rentevaste periode, is het aantrekkelijk om de periode open te breken. Dit is juist ongunstig voor de geldverstrekker. Deze zal er dan ook niet aan mee willen werken. Openbreken van de rentevaste periode is in dat geval alleen mogelijk tegen betaling van een boeterente.

Teveel betalen door de huidige rentevaste periode
Als je jaren geleden de hypotheekrente voor een lange periode hebt vastgelegd, betaal je mogelijk duizenden euro’s per jaar teveel aan hypotheekrente.

Een rekenvoorbeeld ter illustratie
Een gezin heeft jaren geleden een beleggingshypotheek van €250.000 afgesloten. De rentevaste periode loopt nog 15 jaren door. De verschuldigde hypotheekrente bedraagt 6,25%. Door een sterke daling van de hypotheekrente kunnen ze nu een hypotheek afsluiten tegen 3% voor 15 jaar vast.

Het gezin betaalt nu aan hypotheekrente: €250.000 x 6,25% = €15.625 per jaar.
Tegen de huidige hypotheekrente zijn de maandlasten: €250.000 x 3% = € 7.500 per jaar.

Over 15 jaar gerekend bedraagt het verschil: €121.825 bruto aan rentelasten.

Huis verkopen om van de te hoge hypotheekrente af te komen
Door je huis te verkopen kun je onder het contract met de geldverstrekker uit. Dit is vooral interessant als je een hoge rente moet betalen voor een langlopende rentevaste periode. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een vergelijkbare woning, maar die net weer beter afgestemd is op jouw woonwensen. De besparing kan zo groot zijn dat verhuizen het overwegen waard is.

Lees ook:Huis verkopen om de hypotheek
Lees ook:Zorgen Duitse banken voor lagere hypotheekrentes?
Lees ook:Hypotheekrente zal nog verder dalen
Lees ook:Goed moment om deel te nemen aan de Open Huizen Route
Lees ook:Goedkoop een huis kopen tegen lage maandlasten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.